Scaderea economica a fost incetinita de agricultura si IT&C

0
753
Crestere, economica, sua, trimestru

Crestere-economica

Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a reintrat in recesiune, scaderea fiind limitata de evolutiile pozitive din agricultura (crestere de 4%) si informatii si comunicatii (2,2%), conform informatiilor provizorii ale INS privind PIB,care confirma datele-semnal.

Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustata sezonier, a fost in primul trimestru de 145,196 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,1% fata de trimestrul IV 2011, se arata intr-un comunicat al INS.

Ca serie bruta PIP estimat pentru primul trimestru a fost de 109,468 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,3% fata de trimestrul I 2011.

Agricultura, silvicultura si pescuitul a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4%, urmata de informatii si comunicatii, cu 2,2%, si activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 1,4%.

Volumul de activitate din constructii s-a mentinut la nivelul inregistrat in trimestrul I 2011.

„Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-4,3%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-4,2%). O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,2%), comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,3%), intermedieri financiare si asigurari (-1,2%) si tranzactii imobiliare (-1,4%)”, se arata intr-un comunicat al INS.

Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, de 4,2%, corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite, de 73,2%, au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2012 cererea interna a crescut usor, cu 1,2%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix (de 12,2%). Consumul final total s-a majorat cu 0,2%, fiind influentat, in mod special, de cresterea volumului cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+0,6%). Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice a inregistrat o reducere cu 1,2%.

Economia a intrat in recesiune, intrucat ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare. Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.

Romania s-a aflat in recesiune tehnica si in perioada 2008-2011, pentru doi ani si jumatate.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

Pentru anul in curs estimarile autoritatilor indica o crestere economica de 1,5%.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here