S&P: Leul va ramane probabil stabil, in pofida persistentei mediului economic dificil

0
554
curs-valutar

curs-valutarLeul va ramane probabil stabil, in pofida persistentei mediului economic dificil, datorita nevoilor de finantare ale Guvernului mai reduse decat se anticipa si continuarii majorarii rezervelor BNR, combinate cu o inversare pozitiva a fluxurilor de capital, potrivit analistilor Standard&Poor’s (S&P).

 „Datorita unei reveniri treptate a increderii, presiunile asupra leului s-au temperat, ducand la o usoara apreciere recenta, in special ca urmare a incheierii in ultimul trimestru din 2009 a unei perioade de incertitudine politica. Credem ca leul este probabil sa ramana stabil, in pofida persistentei mediului economic dificil”, se arata intr-un raport al S&P transmis MEDIAFAX.

Analistii agentiei noteaza ca o eventuala apreciere a leului va ajuta la o reducere si mai mare a inflatiei, dar ar elimina beneficiile deprecierii din trecut.

Inflatia a avut un trend descrescator in timpul recesiunii economice, desi rata anuala de 4,7% inregistrata anul trecut s-a situat peste tinta de 4,5% stabilita de BNR. Banca centrala a fixat pentru acest an si pentru 2011 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

„Avand in vedere evolutia activitatii economice, credem ca rata inflatiei va continua sa continue scaderea, ajutata de efectul de baza, ceea ce ar putea duce la convergenta cu intervalul tintit de banca centrala”, potrivit analistilor S&P.

In ceea ce priveste sectorul financiar, analistii au reiterat ca se asteapta, pe termen scurt, la o continuare a deteriorarii calitatii activelor in sectorul bancar, mentionand ca rata adecvarii capitalului, de aproximativ 14% la finele lunii decembrie 2009, ar trebui sa ofere o marja de siguranta in acest sens.

Datele ar putea, totusi, masca probleme de solvabilitate ale unor institutii financiare individuale, noteaza S&P.

„Ca si in alte state din regiune, sectorul bancar din Romania este detinut preponderent de institutii straine. Riscurile asociate nivelului ridicat al creditarii sectorului privat sunt partial reduse de angajamentul institutiilor financiare fata de entitatile controlate pe plan local, avand in vedere potentialul de profitabilitate pe care sucursalele il au pe termen lung”, potrivit raportului agentiei de evaluare financiara internationala.

S&P, Moody’s si Fitch sunt principalele trei agentii internationale de rating. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here