Salvați Copiii România trimite un transport umanitar în Republica Moldova, pentru mamele și copiii care s-au refugiat din Ucraina

0
1233

București, 12 aprilie 2022: În urma întâlnirilor de pe teren cu autoritățile de la Chișinău, Organizația Salvați Copiii a decis să acorde asistență umanitară mamelor și copiilor care s-au refugiat în Republica Moldova. Astfel, un transport umanitar cu 245.200 de produse de necesitate imediată, igienico-sanitare (scutece, șervețele umede și absorbante), pentru 22.000 de bebeluși, copii de vârstă mică si mamele lor, pleacă, marți dimineața, spre Chișinău, prin vama Albița (cu punct de intrare în Rep. Moldova – vama Leușeni). Aproape 100.000 de refugiați ucraineni sunt pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 40.000 de copii, potrivit Direcției de asistență externă a Republicii Moldova.

Mamele și copiii refugiați din Ucraina sunt cazați în 100 de centre pentru refugiați, gestionate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova.

Un raport al Agenției ONU pentru refugiați arăta că Republica Moldova dispune de o capacitate de gestionare a unui flux de 25 de mii de refugiați și în prezent găzduiește un număr de patru ori mai mare, potrivit datelor oficiale.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre necesitatea coordonării serviciilor umanitare: „Republica Moldova este un exemplu de solidaritate, de la începutul acestei crize umanitare fără precedent în Europa ultimelor decenii. Aici au ajuns multe mame cu copii care au nevoie de asistență medicală și de servicii sociale. Salvați Copiii România își extinde astfel aria asistenței umanitare și, în funcție de solicitările și nevoile concrete, este prezentă cu ajutoare umanitare și servicii medico-sociale la Chișinău”.

CONTEXT

Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă.

 

Mai mult de 4 milioane de persoane, dintre care jumătate copii, au fost nevoite să fugă din calea războiului, aceasta fiind cea mai mare dislocare a copiilor de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

 

Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face aici: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 EURO.

 

Organizația Salvați Copiii  evaluează constant nevoile copiilor și ale familiilor acestora și oferă asistență umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și în taberele de refugiați coordonate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și în punctele de staționare. Până în prezent, echipele Salvați Copiii au fost prezente în 9 puncte de trecere a frontierei:

 • Isaccea, jud. Tulcea
 • Siret, jud. Suceava
 • Halmeu, jud. Satu Mare
 • Sighetu-Marmatiei, jud. Maramures
 • Giurgiulești, jud. Galați
 • Rădăuți Prut, jud. Botoșani
 • Sculeni, jud. Iași
 • Mihăileni, jud. Botoșani
 • Albița, jud. Vaslui.

Sunt oferite servicii umanitare în 5 Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări în:

 • Rădăuți, jud. Suceava
 • Galați, jud. Galați
 • Șomcuta Mare, jud. Maramureș
 • Timișoara, jud. Timiș
 • București

În două tabere de refugiați IGSU și două puncte de staționare oferim asistență directă, consiliere informațională și derulăm activități pentru copii:

 • Siret (stadion)
 • Rădăuți (stadion)
 • Complexul Egros – Iași
 • Gara de Nord – București.

Experiența Salvați Copiii în domeniu

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).

 

Persoană de contact:

Silvia Burcea, coordonator program Sănătatea mamei și a copilului [email protected] , tel. +40 740 590. 726.

______________________________

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 2.900.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here