„Salariul minim pe economie ar trebui să fie undeva la 3.600 de lei”

0
623

 

-consideră Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical-

 

Ce părere aveți despre ideea, în sine, a unui salariu minim impus?

Asta e o problemă majoră pe care țara noastră o are și nu o are de ieri, de azi. Este o problemă veche. Și pentru ca oamenii să înțeleagă de ce spun că este o problemă pentru piața muncii din România, ar trebui să pornim de la definiție. Conform Organizației Mondiale a Muncii – singurul for la nivel global care are expertiza în materie de piața muncii, relații de muncă, sisteme de securitate socială – salariul minim este contravaloarea în bani pe care trebuie să o primească un lucrător, indiferent de țara în care activează și care trebuie să-i asigure acestuia subzistența. Conceptul de subzistență spune că trebuie să am, în urma muncii prestate, acele venituri salariale caresă-mi permită să mă hrănesc, să mă îmbrac, să-mi mențin o formă rezonabilă de sănătate, să plătesc utilitățile și o chirie. Sunt costuri de bază, pentru o ființă umană.

Legiuitorii au introdus, dintr-un exces de zel, în urma unei inițiative parlamentare, noțiunea de “coș minim de trai decent”, ca element de referință pentru determinarea salariului minim pe economie! „Decența” este la salariul mediu pe economie! La salariul minim este „subzistența” – ca să fie clar, conceptual, pentru toată lumea! De-asta am zis că trebuie să plecăm de la definiție.

De ani buni, stabilirea unui salariu minim pe economie este determinat după bunul plac al politicianului român, fără nici o legătură cu realitatea! Singurii care-am încercat constat să facem legătura dintre salariul minim și realitate am fost noi, sindicatele. Unde ne-a dus această „nebunie” a politicienilor români, indiferent ce coaliții au fost la guvernare? În ultimii 5-6 ani, în mod constant, Comisia Europeană, prin instrumentul de monitorizare a reformelor economice pe care-l aplică pe fiecare stat membru, și anume, Semestrul European, a identificat drept una dintre problemele majore pentru economia României absența unui mecanism transparent, tripartid Guvern-Patronate-Sindicate, care să stabilească atât salariul minim, cât și politicile legate de acesta, la nivel național. La noi, salariul minim se stabilește “din burtă”!

 

Cât considerați dvs că ar trebui să fie salariul minim pe economie?

În momentul de față este greu de spus cât ar trebui să fie. De ce spun acest lucru? Pentru că a dispărut metoda științifică de determinare a salariului minim pe economie, pe care România o avea, la un moment dat! Pentru că acel “coș minim”, pe baza căruia trebuia să se determine salariul minim, în anul 2003 avea o anumită structură de consum de bunuri și servicii, care s-a schimbat în 20 de ani. Și trebuie făcută o reevaluare a acestei structuri consumatoriste, în raport cu vremurile actuale.

 

Și totuși, cît ar trebui să fie salariul minim?

Văd că toți avem o problem cu cifrele! Vrem cifre! Salariul minim ar trebui să fie cifrat undeva la 3.600 de lei, pe niște valori pe care noi le-am calculat.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here