Salariul mediu net a scazut cu 3% in luna mai

0
890
bani-salarii-bancnote

Salariul mediu net in luna mai a fost de 1.611 lei, cu 3% mai mic decat in luna aprilie, insa a urcat cu 5,3% comparativ cu mai 2012, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).

In luna mai 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.226 lei, cu 3,2% mai mic decat in luna aprilie 2013. Salariil mediu net a fost de 1.611 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 50 lei (3%). Cele mai mari salarii nete au fost platite in domenii precum extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.067 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (863 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 96,8%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,7%, cu 4,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2013,  anunta Mediafax.

In mai 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, salariul mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori de fidelitate), drepturi in natura, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, respectiv cu 25,6%, s-au inregistrat la activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), urmate de diminura cu 22,6% pe segmentul intermedierilor financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii). intre 10 si 14% au scazut salariile in domeniile asigurarilor, reasigurarilor si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), dar si al altor activitati extractive si fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

Remuneratia in domeniul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, telecomunicatii, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tranzactii imobiliare au scazut cu 7-10%, iar diminuari intre 5% si 7% au fost inregistrate in cazul celor care lucreaza la tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor din tutun, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Cresteri ale salariului mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea primelor ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).  Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net (7,5%) s-au inregistrat in activitati de servicii anexe extractiei, iar cu 2,5-3,5% au crescut salariile in transporturi terestre si transporturi prin conducte, transporturi pe apa, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

in sectorul bugetar s-au inregistrat usoare fluctuatii ale salariului fata de luna precedenta in administratia publica (-0,4%) si sanatate si asistenta sociala (0,1%). in invatamant salariile au urcat cu 2,7% ca urmare a platii cu ora a personalului didactic ori a acordarii de sume din alte fonduri in unele unitati din invatamantul superior.

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here