Salariul mediu brut a crescut cu 10,2% in decembrie, la 2.930 lei

0
731

Salariul mediu brut a crescut in decembrie cu 10,2%, la 2.930 lei, iar cel net a ajuns la 2.114 lei, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in fabricarea produselor de cocserie si a celor din prelucrarea titeiului, de 5.633 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.165 lei, anunta Mediafax.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%, iar indicele castigului salarial real a fost de 114,4%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Indicele castigului salarial real a fost de 110,1% pentru decembrie 2015 fata de noiembrie. Comparativ cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 159,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in noiembrie 2015.

in decembrie, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de noiembrie in majoritatea activitatilor din sectorul economic.

Cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari, in functie de contracte/proiecte. De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de incetarea contractelor de munca/disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost cu 43,9% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intre 35,5% si 40% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, activitati de editare. Totodata, salariile au crescut cu 21,5% – 29,5% in transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) si fabricarea altor mijloace de transport.

Castigurile au fost mai mari cu 15%-19% in industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale si alte activitati extractive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here