Salariile din HoReCa mai mari cu 20%, candidații rămân sceptici. Deficitul de personal din sezonul estival e acoperit prin importul de forță de muncă.

0
583

București, 3 august 2021: În plin sezon estival, angajatorii din industria HoReCa întâmpină în continuare greutăți când vine vorba de recrutare. Peste 85% din participanții la cel mai recent sondaj derulat de eJobs precizează că recrutează în momentul de față, însă candidații întârzie să apară.

44% dintre aceștia au până la 5 poziții deschise în acest moment, un sfert au nevoie de până la 10 noi angajați, iar 17% au și 20 de posturi disponibile. Acest lucru se întâmplă cu toate că beneficiile oferite sunt din ce în ce mai diversificate, iar salariile au crescut față de 2019, an similar cu 2021 la nivel de nevoi de recrutare.

Conform sondajului eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, deficitul de forță de muncă din HoReCa determină companiile să apeleze la importul de forță de muncă, 23% menționând că deja folosesc această soluție pentru a-și acoperi nevoile de recrutare.

Angajatorii din România și-au pus problema importului de angajați din străinătate încă de dinainte de pandemie, în special cei din HoReCa sau producție. Deși anul trecut recrutările angajaților străini au fost puse pe pauză din cauza restricțiilor impuse de pandemie, lipsa de candidați a determinat angajatorii să revină la această strategie”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Principalele motive pentru care angajatorii întâmpină provocări în recrutare sunt pierderea încrederii candidaților în HoReCa, sector destabilizat în ultimul an și jumătate, dar și lipsa candidaților cu experiență relevantă.

Vestea bună pentru cei care își doresc să lucreze în industria HoReCa este că salariile au crescut cu până la 20% față de 2019, susțin mai mult de jumătate dintre reprezentanții companiilor participante la sondaj, în unele cazuri salariile medii depășind și 4.000 lei. În plus, peste o treime dintre angajatorii din HoReCa susțin că din toamnă volumul recrutărilor va crește.

Piața muncii și-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, iar în unele domenii business-urile au depășit acest nivel. Deși angajatorii din HoReCa întâmpină în continuare dificultăți în recrutare, suntem optimiști că salariile și beneficiile, dar și reabilitarea imaginii industriei odată cu deschiderea sa la turații maxime vor atrage din nou candidați către acest sector”, mai spune Roxana Drăghici.

În ceea ce privește beneficiile pe care le pot obține candidații din HoReCa, acestea au fost diversificate în ultimul an. Aproape 60% dintre angajatori oferă tichete de masă, 32% prime de sărbători, 24% decontează transportul și tot atâția oferă training-uri pentru perfecționarea cunoștințelor.

Sondajul a fost realizat în luna iulie, pe reprezentanții a 102 companii din HoReCa, manageri generali, manageri în resurse umane, dar și antreprenori.

În acest moment, peste 32.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt

disponibile pe www.ejobs.ro. Pentru acestea sunt înregistrate, lunar, între 1,1 și 1,5 milioane de aplicări de la peste 120.000 de aplicanți care își caută activ un loc de muncă.

***

Despre eJobs

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția. eJobs.ro le oferă clienților săi cea mai relevantă bază de candidați, pe care o pune la dispoziție prin metode eficiente, utilizând canale de media personale și cunoștințe avansate de Performance Marketing și campanii de Employer Branding, precum și tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri și cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidați activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here