Sacrificările de animale şi păsări şi producţia de carne în luna septembrie 2019

0
816

  • În luna septembrie 2019 faţă de luna august 2019, numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au scăzut la toate speciile de animale şi păsări.
  • În comparaţie cu luna septembrie 2018, numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la bovine şi la păsări şi au scăzut la porcine şi la ovine şi caprine.
Tabelul 1: Sacrificările de animale şi păsări
                                                                                                                                                                           – procente –
Animale şi păsări sacrificate Greutatea în carcasă
Luna Septembrie 2019*)                                                       faţă de: Luna Septembrie 2019*)                                                       faţă de:
Septembrie

2018

August         2019 Septembrie

2018

August         2019
Bovine – total 104,5 90,2 104,5 92,0
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 75,0 100,0 79,3 101,7
Porcine – total 80,7 96,9 80,8 94,9
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 102,5 102,5 102,3 102,3
Ovine şi caprine – total 95,6 92,6 91,6 94,2
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 111,4 83,9 110,6 90,4
Păsări – total 105,0 94,1 104,8 95,5
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 107,3 94,1 108,0 95,3
*) Date provizorii

Datele tabelului (xls) vor putea fi accesate prin fişierul .rar ataşat comunicatului pe homepage.

 

 

 

Notă: Datele pentru unităţile industriale specializate (abatoare) s-au obţinut prin cercetǎri statistice exhaustive, efectuate de Institutul Naţional de Statistică, iar pentru exploataţiile agricole fără personalitate juridică, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.  Datele se referă la sacrificările exclusiv pentru consum.

 

        Tabelul 2: Greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate

                                                                                                                                                   – kilograme –

  Greutatea medie în carcasă
Septembrie

2018

August

2019

Septembrie

2019*)

Bovine – total 168,6 165,3 168,6
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 208,4 216,5 220,2
Porcine – total 84,1 86,0 84,2
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 84,2 84,2 84,0
Ovine şi caprine – total 14,6 13,8 14,0
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 17,4 16,1 17,3
Păsări – total 1,7 1,7 1,7
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 1,7 1,7 1,7

*) Date provizorii

Datele tabelului (xls) vor putea fi accesate prin fişierul .rar ataşat comunicatului pe homepage.

 

 

Grafic: Evoluţia greutăţii în carcasă a animalelor şi a păsărilor sacrificate,

în perioada septembrie 2018 – septembrie 2019

           ~                    ~    ~                                                           ~
                                                                  ~
                                                                  ~

 

Datele graficului (xls) vor putea fi accesate prin fişierul .rar  ataşat comunicatului pe homepage.

 

 

Informaţii suplimentare:

 

Ø Termenul de carcasă

  1. a) La bovine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg, după îndepărtarea pielii, sângelui şi organelor interne, fără cap, uger, coadă, grăsime renală şi picioare (separate la nivelul articulaţiilor metacarpiene şi metatarsiene).
  2. b) La porcine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg sau împărţit în părţi egale de-a lungul şirei spinării, după sângerare, fără organe interne, păr, copite, limbă, osânză şi diafragmă.
  3. c) La ovine şi caprine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, după sângerare şi îndepărtarea pielii, fără organe interne, fără cap şi picioare (separate la nivelul articulaţiilor metacarpiene şi metatarsiene). Rinichii şi grăsimea renală sunt incluse în carcasă.
  4. d) La păsări, greutatea în carcasă înseamnă greutatea păsării sacrificate, după sângerare, fără fulgi, puf, organe interne (intestine, ficat, inimă, pipotă), cap, gât şi gheare.

 

Ø Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă şi numărul de animale sau păsări sacrificate.

 

Pentru interpretarea corectă a indicatorilor, vă rugăm să consultaţi Precizările Metodologice ataşate comunicatului pe homepage.

Informaţii suplimentare se pot obţine din publicaţia statistică Buletin Statistic Lunar                      nr. 9/2019, termen de apariţie 26 noiembrie 2019.

Următorul comunicat de presă, referitor la sacrificările de animale şi păsări şi producţia de carne, va apărea marţi, 10 decembrie 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here