Rusia este revoltata din cauza declaratiilor lui Basescu despre trecerea Prutului

0
702
rusia-moscova

rusia-moscovaRusia este revoltata de declaratiile presedintelui roman Traian Basescu, potrivit carora si el le-ar fi ordonat militarilor sa treaca Prutul, in 1941, potrivit unui mesaj publicat de purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe Aleksandr Lukasevici, pe contul de Twitter al institutiei.

„Rusia este revoltata ca presedintele roman a declarat ca si el le-ar fi ordonat trupelor sale sa treaca raul Prut pentru a ataca URSS in 1941”, precizeaza mesajul publicat de pe contul @MFA_Russia.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 22 iunie, la B1 TV, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de tradare”, el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala.

Pe de alta parte, presedintele a reamintit, in contextul unei intrebari, ca se implinesc 70 de ani de la „hai sa-i spunem celebra «Soldati romani, va ordon treceti Prutul!»”.

El a spus ca daca ar fi fost in acel moment istoric ar fi dat acelasi ordin. „Da, pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci probabil ca as fi facut-o”, a spus el.

seful statului a numit act de tradare abdicarea Regelui Mihai.

„Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Basescu.

„Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi – seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?”, a comentat Basescu.

intrebat daca nu i s-a reprosat in intalnirile cu Regele Mihai apropierea fata de printul Paul, presedintele a spus ca relatia cu acesta a fost pentru a proba faptul ca nu are probleme in ceea ce priveste Casa Regala.

„Eu am facut un gest sa probez ca nu am nimic cu Casa Regala, pentru ca Paul e parte a Casei Regale”, a spus presedintele.

Opiniile sale au starnit critici din partea mai multor reprezentanti ai clasei politice si a mediului academic.

Invitat la o emisiune la 10TV, miercuri, presedintele a spus ca nu retracteaza ceea ce a afirmat despre Regele Mihai, explicandu-si pozitia printr-o paralela intre un sef de stat si un comandant de nava si mentionand ca acestea sunt „meserii” in care nu se abandoneaza echipajul.

De asemenea, Basescu s-a referit la maresalul Ion Antonescu. Astfel, el a declarat ca il acuza fara menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adaugand totodata ca, atunci cand acesta a trecut Prutul , „daca se oprea la Nistru era perfect”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here