Rompetrol SA si-a cerut insolventa in instanta

0
688
rompetrol

Compania Rompetrol SA a inregistrat, in 28 mai, pe rolul Tribunalului Bucuresti, o cerere prin care solicita intrarea in insolventa. Solicitarea companiei urmeaza sa fie analizata de judecatorii de la Tribunalul Capitalei in 8 iunie, informeaza Mediafax.

„La sfarsitul anului trecut, societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de 05.01.2001. Aspectele avute in vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte savarsite in perioada 1999 – 2001, cu mult inainte de anul 2007, cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societati din care face parte si Rompetrol SA. Dupa pronuntarea deciziei respective, societatea si-a aratat toata deschiderea in cursul procedurilor legale demarate de autoritatile fiscale pentru identificarea si evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale”, arata compania, intr-un comunicat.

Punerea in executare a deciziei instantei, inclusiv a dobanzilor legale, care in opinia autoritatilor fiscale reprezinta o suma de trei ori mai mare decat debitul principal, creeaza un dezechilibru financiar major pentru societate, avand efecte imediate in activitatile sale curente – intreruperea operatiunilor de profil, a contractelor in derulare, a investitiilor si implicit asupra angajatilor, potrivit companiei.

Rompetrol arata ca investitiile realizate de companie din fondurile proprii in dezvoltarea lucrarilor de explorare din Romania si achizitia de instalatii de foraj necesare extinderii activitatilor de profil pe plan extern depasesc suma de 50 milioane dolari.
„in acelasi timp au fost initiate demersurile legale pentru punerea in executare a obligatiilor asumate de catre fostul proprietar al Grupului Rompetrol in contextul deciziei Curtii de Apel Bucuresti. Reorganizarea activitatii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activitatilor de foraj sonde petroliere terestre in Maroc, unde societatea a castigat un contract in 2014 dupa ce a fost nevoita sa isi intrerupa activitatile din Libia pe fondul instabilitatii politice, si in Romania, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare si productie hidrocarburi. Celelalte activitati ale societatilor din Grup nu vor fi in niciun fel afectate de aceasta procedura de reorganizare”, mai arata compania.

Potrivit portalului instantelor de judecata, cererea de intrare in insolventa a fost inaintata in baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Articolul de lege invocat arata ca: „supravegherea exercitata de administratorul judiciar, in conditiile in care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, consta in analiza permanenta a activitatii acestuia si avizarea prealabila atat a masurilor care implica patrimonial debitorul, cat si a celor menite sa conduca la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectueaza avand la baza o raportare intocmita de catre administratorul special, care mentioneaza si faptul ca au fost verificate si ca sunt indeplinite conditiile privind realitatea si oportunitatea operatiunilor juridice supuse avizarii”.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, Rompetrol SA avea datorii de 159 de milioane de lei in 2013. De asemenea, a inregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

Rompetrol SA face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), detinuta de compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, iar cea mai importanta companie din grup este Rompetrol Rafinare. in ianuarie 2014, Guvernul a aprobat memorandumul in baza caruia KazMunaiGaz va plati 200 milioane de dolari din datoria istorica de 688 milioane de dolari, in schimbul unei participatii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.

KMG International este una din cele mai puternice companii din Romania si un important jucator in regiunea Marii Negre si Marii Mediterane. Cu activitati in fiecare sector din domeniul petrolului si al gazelor, KMG International detine si desfasoara operatiuni in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale.

La nivel european, KMG International detine peste 1000 de puncte de distributie a carburantilor in sase tari – Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Franta, Spania si Georgia, care opereaza sub brandurile Rompetrol si Dyneff. De asemenea, compania desfasoara operatiuni de trading cu produse petroliere in regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane, prin intermediul companiilor sale localizate in Franta, Spania si Elvetia (Dyneff si KMG Trading).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here