Romanii au cheltuit cu 9% mai mult pe cardurile Visa in 2014

0
625

Romanii au cheltuit cu 9% mai mult pe cardurile Visa in anul fiscal trecut, incheiat in septembrie 2014, ajungand la 21 miliarde euro, iar platile la comercianti au depasit 10 milioane de euro zilnic in medie, in conditiile unei cresteri cu 12,4% a cheltuielilor la POS, potrivit datelor Visa Europe.

Cheltuielile totale includ tranzactiile la terminalele electronice (POS), cele online, precum si retragerile de numerar, informeaza Mediafax.

Cardurile de debit, principalul segment al portofoliului detinut de Visa Europe in Romania, au sustinut cresterea de 12,4% inregistrata de cheltuielile efectuate la POS cu toate tipurile de carduri Visa, precum si majorarea cu 16,6% a numarului tranzactiilor la comercianti.

„Platile cu cardul au depasit mai multe praguri importante de-a lungul anului 2014, inclusiv peste 10 milioane de euro cheltuiti in medie zilnic la comercianti si peste 10 milioane de tranzactii realizate lunar la POS, dintre care peste 1 milion de plati realizate lunar cu cardurile pentru companii”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe.

Valoarea medie a tranzactiilor la comercianti a scazut pentru al doilea an consecutiv, cu 3,6%, la 33,7 euro, fapt care indica utilizarea cardurilor Visa pentru plati frecvente si de valoare mai mica direct la comercianti.

In 2014, numarul de carduri Visa emise in Romania a crescut cu 2,6%, la 7,3 milioane unitati, in conditiile consolidarii portofoliului de carduri de debit cu 3,6%.

Numarul tranzactiilor efectuate cu cardurile de debit la POS a crescut cu 19,4%, mai rapid fata de valoarea platilor, care s-a apreciat cu 14,9%, ceea ce a condus la scaderea valorii medii a tranzactiilor la comercianti.

Visa a emis cu 10% mai multe carduri pentru companii, care au condus la cresterea cheltuielilor totale pe acest segment cu 14,1%, a celor la comercianti cu 16,3%, si a numarului de tranzactii la POS cu 21,4%.

„In ceea ce priveste inovatia, un pas extraordinar pentru piata cardurilor din Romania l-a reprezentat decizia mai multor banci membre ca toate cardurile nou emise sa aiba incorporata tehnologia contactless. in doar cateva luni, acest lucru a condus la triplarea atat a numarului de carduri Visa contactless, cat si a tranzactiilor la POS, care au depasit valoarea de 1 milion euro pe luna. Daca adaugam la acest context schimbarile legislative anuntate pentru perioada urmatoare, putem spune ca 2015 va fi un an de cotitura pentru piata cardurilor, generand multiple oportunitati pe care suntem pregatiti sa le valorificam”, a mai spus Cretu.

Nivelul fraudei in Romania este de 0,005% in raport cu vanzarile, de 9-10 ori mai mic decat in Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here