Romanii ar putea scapa mai usor de datorii! Legea falimentului personal ar putea fi aprobata tacit de senatori

0
1094
factura1

factura1Proiectul de lege care reglementeaza falimentul persoanelor fizice este pe cale sa fie aprobata tacit, luni, de catre Senat, dupa ce a primit azivul comisiei juridice, urmand sa fie trimis la Camera Deputatilor pentru analiza, a declarat senatorul PD-L, Iulian Urban, cel care a introdus legea in Parlament.

Mai exact, o astfel de lege ar permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci fie pentru ca au fost concediati sau pentru ca li s-au micsorat salariile, sa intre sub protectia tribunalului.
 
Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de cativa ani.
 
Proiectul de lege, realizat dupa modelul legii falimentului personal din SUA, permite instantelor sa stabileasca daca o persoana se afla in insoventa scuzabila sau faliment fraudulos.
 
Daca legea ar intra in vigoare, intreaga procedura ar trebui inchisa in cinci luni, perioada in care debitorul nu mai are acces la credite, cumparaturi in rate, contracte de leasing sau orice alte operatiuni care presupun creditarea.
 
Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput, el poate avea din nou acces la credite si isi recastiga statutul anterior.
 
Potrivit senatorului PD-L, practic, o persoana va fi considerata de buna credinta daca, din motive care nu depind de el, precum  concedierea sau micsorarea de salariu, nu isi mai poate plati datoria catre banci.
 
„Persoana respectiva va trebui sa prezinte in fata judecatorului si a creditorilor un plan de redresare in care prezinta cum isi va achita lunar 75% din datoria  fata de creditor. Judecatorul va decide care cereri vor fi aprobate si care nu.”, a mai declarat Iulian Urban.

In cazul in care instanta considera ca falimentul a fost fraudulos, respectiv persoana in cauza nu si-a platit ratele intentionat,  aceasta nu va mai putea prin lege sa acceseze niciun tip de imprumut bancar pe o perioada de cinci-sapte ani.
 
Legea asteapta acum avizul favorabil al comisiilor din Camera Deputatilor, iar apoi votul. „Pana in luna iunie cred ca proiectul va fi publicat in Monitorul Oficial”, a declarat Urban.
 
Bancile, insa, nu sustin adoptarea unei astfel de legi.
 
Potrivit lui Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, in acest moment nu ar fi oportuna implementarea unei asemenea legi, iar bancile nu vor avea nicio vigoare sa mai dea credite. 
 
„Am participat la cateva audieri la Parlament, pe aceasta tema. In cadrul comisiei am vazut curente diferite, sunt sustinatori ai proiectului dar si unii care sustin punctul nostru de vedere, si anume ca e un moment neprilelnic de a introduce un asemenea proiect”, a declarat Ghetea pentru incont.ro.
 
„Se prevede in aceasta lege posibilitatea sa iti declari falimentul personal, voluntar, si se spune acolo ca daca clientul este de buna credita, care este o notiune vaga, nicaieri nu e definita notiunea de buna credint.) i se poate sterge 25% din datorie. Aceasta prevedere ar crea in mintea foarte multor clienti ideea ca daca isi declara falimentul personal scapa de 25% din datorie, neinteresandu-l ca nu mai pot sa iau un credit dupa aceea, mai ales ca va fi sters de la Biroul de Credit”,  a mai declarat presedintele CEC Bank.
 
Potrivit acestuia, daca s-ar sterge datoriile potrivit acestei legi, la 10% dintre persoanele care in prezent au credite in Romania, bancile ar pierde aproximativ 600 de milioane de euro.
 
Romania si Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeana care nu au reglementat insolventa persoanelor fizice, potrivit lui Iulian Urban. (Sursa: incont.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here