Romania urca pe locul 40 in clasamentul celor mai pasnice tari din lume. Vezi care sunt cele mai violente tari

0
690
pace-meditatie

pace-meditatieRomania ocupa locul 40 in clasamentul celor mai pasnice tari din lume, urcand cinci pozitii fata de 2010, potrivit Indicelui Global al Pacii (GPI) pe 2011, publicat miercuri.
Scorul Romaniei s-a schimbat usor in 2011, urcand pe locul 40, dupa ce cu un an inainte ocupa locul 45,

dupa o deteriorare accentuata pe fondul instabilitatii politice si a nesigurantei economice.

In cadrul Europei Centrale si de Est, Romania este devansata de Cehia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Croatia, clasandu-se pe locul sapte in regiune. Un indice mai slab decat al Romaniei inregistreaza insa tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia), Italia, Bulgaria (locul 53), Grecia si Ciprul, toate membre UE.

Republica Moldova se claseaza pe locul 59 in lume, fata de 66 anul trecut, imediat dupa Bulgaria, in randul tarilor europene. Aceasta devanseaza Bosnia, Albania, Ucraina, Macedonia, Serbia si Muntenegru.

Rezultatele Indicelui Global al Pacii (GPI) pe 2011 arata ca lumea este, pentru a treilea an consecutiv mai putin pasnica, deteriorarea climatului fiind insa mai mica decat intre 2009 si 2010. Amenintarea cu atacuri teroriste si probabilitate unor manifestatii violente au fost principalii doi factori care au facut ca lumea sa fie mai putin pasnica in 2011, potrivit Indicelui Global al Pacii.

GPI, realizat de Institutul pentru Economie si Pace (IEP), permite estimarea conflictelor internationale si interne actuale, nivelul de siguranta si militarizare in societate, in cadrul a 153 de tari, in functie de 23 de indici diferiti.

Raportul pe 2011 arata impactul asupra clasamentelor nationale al „primaverii arabe”. Astfel, Libia (locul 143) a inregistrat o scadere considerabila de 83 de locuri, Bahrain (locul 123) a pierdut 51 de locuri, iar Egiptul (locul 73) a pierdut in clasament 24 de pozitii.

Agitatia sociala provocata de instabilitatea economica a condus, de asemenea, la un declin al pacii in Grecia (locul 65), in Italia (locul 45), in Spania (locul 28), in Portugalia (17) si in Irlanda (locul 11).

„Scaderea indicelui in acest an este puternic legata de conflictul dintre cetateni si guverne. Natiunile trebuie sa gaseasca alte modalitati decat forta militara pentru a ajunge la stabilizarea tarilor”, a declarat Steve Killelea, fondatorul si presedintele IEP.

Islanda este tara cea mai pasnica din lume, ea fiind urmata de Noua Zeelanda, Japonia, Danemarca si Cehia. Irakul (locul 152) a evitat pentru prima data ultimul loc in clasament. Africa subsahariana ramane regiunea cel mai putin pasnica, incluzand 40 la suta dintre tarile cel mai putin pasnice din lume, intre care Sudanul (locul 151) si Somalia (ultimul loc).

Pentru al cincilea an consecutiv, Europa Occidentala este regiunea cea mai pasnica din lume, majoritatea tarilor sale clasandu-se pe primele 20 de locuri. Patru tari scandinave se afla in primele zece, Suedia inregistrand o scadere (locul 13) din cauza industriei sale de fabricare de armament si a volumului exporturilor de arme conventionale.

Apartenenta la Uniunea Europeana are o influenta pozitiva asupra tarilor membre din Europa Centrala si Occidentala, daca se are in vedere exemplul Cehiei, care se claseaza pentru prima data pe locul cinci in lume, sau al Sloveniei, care ocupa pozitia a zecea.

Europa Centrala si de Est ramane pe locul al treilea al celor mai pasnice regiuni din lume, dupa Europa Occidentala si America de Nord.

Luand in considerare scorurile inregistrate de la prima editie a GPI in 2007 si ajustandu-le pentru includerea unor tari suplimentare, regiunea a devenit mai pasnica in 2009, nivelul a scazut in 2010, partial din cauza crizei economice globale, in timp ce in 2011 a fost inregistrata o imbunatatire usoara. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here