România participă la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024: 11 tineri ne reprezintă țara în 9 secțiuni

0
1151

 

  • WorldSkills România, în parteneriat cu mediul de afaceri și cu Ministerul Educației, asigură participarea României la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 în 9 secțiuni: Recepție hotel, Bucătar, Brutar, Cofetar-patiser, Cablarea rețelelor informatice, Dezvoltare Web, Proiectare Asistată de Calculator, Mecatronică și Integrare Roboți Industriali.
  • Cei 11 competitori care vor reprezenta România sunt elevi și studenți din București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Dej și Tărtășești.
  • Olimpiada se desfășoară în Lyon, Franța, în perioada 10-15 septembrie 2024, iar vizitatorii beneficiază de acces gratuit, în baza unei înregistrări preliminare, la ceremoniile de deschidere și de premiere, precum și în spațiul de competiție în zilele de derulare a probelor de concurs.

 

WorldSkills Lyon 2024 este cea de-a 47-a ediție a competiției WorldSkills – cel mai mare eveniment dedicat educației, formării profesionale și excelenței în meserii din lume.

 

Desfășurat la fiecare doi ani și organizat de WorldSkills International, WorldSkills Lyon 2024 reunește mii de tineri de pe tot globul, care concurează pentru șansa de a deveni cei mai buni din lume în domeniul lor.

 

Anul acesta, Lyon va fi gazda unui eveniment de excepție care va aduna 1.400 de competitori, elevi și studenți cu vârsta sub 21 ani, din peste 70 de țări și regiuni din întreaga lume. Tineri talentați se vor întrece în 59 de secțiuni sau meserii, de la brutărie la tehnologia designului grafic, sudură, robotică și tehnologii web, până la cosmetică, zidărie și mecanică auto. Mai mult, sunt așteptați să participe aproximativ 250.000 de vizitatori din Franța și din restul lumii.

Competitorii

Cei care concurează la WorldSkills Lyon 2024 se numără printre cei mai talentați tineri profesioniști din țările lor, fiind aleși să concureze după ce au câștigat competițiile naționale din cadrul țărilor membre WorldSkills. La acest eveniment, ei trebuie să își demonstreze abilitățile tehnice și transversale în domeniile în care s-au specializat. Probele competiției sunt exclusiv practice și se desfășoară pe parcursul a patru zile, fiind concepute după standardele internaționale din industrie. Acestea sunt propuse de experți și companii din domeniu, iar soluționarea lor necesită cunoștințe și aptitudini tehnice avansate, dobândite în timpul pregătirii.

 

Fiecare țară membră WorldSkills International poate înscrie în competiție cel mult un competitor sau, după caz, o echipă, în fiecare secțiune (meserie). La ediția de anul acesta, România va fi reprezentată astfel:

 

  • Receptie hotel: Albert Iacoviță de la Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” București, cu sprijinul Asociației Profesorilor si Mentorilor din Turism „Edu4Tourism”
  • Bucătar: Andra-Maria Huțanu de la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași, cu sprijinul Carrefour România
  • Brutar: Mihai-Alexandru Stoica de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești, cu sprijinul Puratos România & Bakery School România
  • Cofetar-patiser: Natalia-Irina Mate de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan Cluj-Napoca, cu sprijinul Puratos România & Bakery School România
  • Cablarea rețelelor informatice: Ștefan-Mario Stan de la Colegiul Tehnic De Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei”, București, cu sprijinul VCOM & Asociația de Fibră Optică din România
  • Dezvoltare web: Cătălin Tișcă de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil”, Brașov, cu sprijinul KPI Institute & Biodigy
  • Proiectare asistată de calculator: Erik-Cătălin Morar, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Dej, cu sprijinul Autodesk | Hofag Engineering
  • Mecatronică: Sebastian-Ovidiu Ștefan și Mihai-Cristian Cosma, Universitatea Transilvania din Brașov, cu sprijinul Festo România
  • Integrare sisteme robotice: Attila Krasznai și Kántor Józsué, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cu sprijinul FANUC Automation România

 

Experții

 

Cei peste 1.400 de competitori la WorldSkills Lyon 2024 vor fi susținuți de un număr egal de experți din industrie și din sectorul educațional, veniți din întreaga lume. Acești experți, care de multe ori sunt și antrenorii tinerilor participanți, joacă un rol esențial în pregătirea și ghidarea acestora în competiție.

 

Experții WorldSkills International joacă un rol crucial în cadrul competiției, fiind parte integrantă a  ecosistemului WorldSkills. Fiecare dintre cele 59 de secțiuni, ce acoperă diverse meserii, necesită o echipă dedicată de experți, manageri de ateliere și voluntari pentru a asigura buna organizare a competiției. Acești experți reprezintă țările lor și își aduc aportul prin vasta lor experiență, participând activ la desfășurarea competiției și având, de asemenea, responsabilitatea de a evalua performanțele concurenților.

 

Înscrierea în competiție a unui competitor, respectiv a unei echipe, presupune și înscrierea unui expert. La ediția de anul acesta, experții din partea României sunt:

 

  • Receptie hotel: Larisa Ile, Asociația Profesorilor si Mentorilor din Turism „Edu4Tourism”
  • Bucătar: Executive Chef Kiss Florin, Asociatia GIDE
  • Brutar: Ciprian Dinu, Bakery School Romania & Puratos Romania
  • Cofetar-patiser: Cristina Oșan, Bakery School Romania & Puratos Romania
  • Cablarea rețelelor informatice: Cornel Barbut, Asociatia de Fibra Optica din Romania
  • Dezvoltare web: Alexandru Podariu, Head of IT & Graphic Departament la Biomimicry
  • Proiectare asistată de calculator: Gheorghe Cazan, Autodesk | Hofag Engineering
  • Mecatronică: Univ. Dr. Ing. Luciana Cristea, Universitatea Transilvania din Brașov
  • Integrare sisteme robotice: Vlad-Mihai Fenesan, FANUC Automation România

Cine susține echipa României?

La nivel național, pregătirea intensivă a competitorilor s-a realizat pe baza standardelor internaționale WorldSkills, prin cooperarea dintre companiile și unitățile de învățământ din care provin experții și competitorii.

 

Participarea competitorilor și experților Români la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 este posibilă și prin co-finanțarea asigurată de Programul Erasmus+, Acreditarea VET numărul 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România.

 

Pentru mai multe detalii privind performanța României în cadrul WorldSkills Lyon 2024 vă invităm să urmăriți paginile noastre de social media sau sa accesați site-ul nostru: worldskills.ro

 

Despre Fundația WorldSkills România

Fundația WorldSkills România este o organizație non-profit, parte a WorldSkills International și WorldSkills Europe. Înființată în 2016, fundația promovează excelența în domeniul meseriilor și al formării profesionale. ONG-ul asigură participarea tinerilor la competițiile/olimpiadele regionale, naționale, europene și internaționale de meserii organizate după standardele internaționale WorldSkills.

Prin proiectele educaționale, competițiile naționale și internaționale de meserii, Fundația WorldSkills România:

  • sprijină dezvoltarea învățământului profesional și tehnic în România
  • inspiră, pregătește și încurajează tinerii să își urmeze vocația/pasiunea
  • aduce în atenția publică schimbarea profilurilor de competențe din piața muncii în contextul evoluției tehnologice

Viziunea WorldSkills România: Fiecare tânăr își descoperă și își dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.

Misiunea WorldSkills România: WorldSkills România consolidează prestigiul meseriilor și arată importanța lor pentru dezvoltarea economică și atingerea succesului personal și profesional.

 

Programele, proiectele și competițiile WorldSkills sunt implementate cu sprijinul Ministerului Educației (protocol nr. 15310/25.10.2021), CNDIPT, inspectoratelor școlare, instituțiilor de învățământ și cu suport din partea mediului de afaceri și al ANPCDEFP prin Acreditarea Erasmus VET nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România. Competițiile WorldSkills sunt recunoscute oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here