Romania, impartita in voievodate sau regiuni. Boc le-a prezentat pedelistilor planul de reorganizare

0
704
harta-romania

harta-romaniaDiscutata mai bine de opt ani si amanata din cauza rezistentei sefilor din teritoriu, inlocuirea judetelor cu regiuni devine prioritatea numarul unu a guvernului. Convocat urgent de presedintele Basescu, duminica seara,

in cadrul unei intalniri restranse la care au participat cativa membri din varful PDL, Boc a primit sarcina ca in cel mult o luna sa aiba finalizat proiectul de lege care va schimba in mod radical structura administrativa a tarii.

Banii europeni promisi de catre ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, primarilor PDL il „condamna” pe premierul Boc la inca un test in fata Parlamentului, relateaza Gandul.

Miza o reprezinta cele 10 miliarde de euro de care Romania ar urma sa beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, in perioada 2013-2014, sumele reprezentand plata viitoarelor lucrari de infrastructura, a retelelor de canalizare si drumurilor judetene. Conditie de baza impusa de Bruxelles, trasarea unor regiuni cu statut juridic a fost amanata pana acum din motive cat se poate de pragmatice. Disparitia judetelor insemana automat si disparitia consiliilor judetene, in timp ce prefecturile vor fi transferate la nivelul noilor structuri, ceea ce inseamna sute de posturi din administratie pierdute si diminuarea influentei actualilor sefi de consilii judetene.

Cat priveste forma pe care o vor lua noile superjudete, decizia ar urma sa fie luata in termen de o saptamana, in cadrul Coalitiei.

Doua variante sunt discutate in interiorul PDL. Prima formula vizeaza adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care sa inglobeze cate 3-4 milioane de locuitori si a caror autorizate sa fie exercitata direct asupra comunelor, oraselor si municipiilor. Cea de-a doua varianta presupune pastrarea judetelor actuale in cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel incat deciziile sa fie luate la un nivel mai inalt, dar totodata sa existe o zona tampon de transfer al autoritatii.

Explicatiile au fost facute de catre Emil Boc, luni, in fata deputatilor PDL, premierul promitand ca in cel mult o saptamana va avea un draft al proiectului.

Surse din cadrul proictului au precizat pentru Gandul ca premierul ia in calcul o noua asumare a raspunderii pentru legea regiunilor, dorind sa treaca proiectul pana la finalul acestei sesiuni parlamentare. (Mediafax)
Sursa foto: www.euload.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here