Romania, Georgia si Azerbaijan vor aduce gaze in Uniunea Europeana

0
662
gaze

gazeRomania, Georgia si Azerbaijan au semnat marti, la Bucuresti, un acord de transport al gazelor catre UE prin proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnection (AGRI), care prevede constructia unor terminale de gaze naturale lichefiate, si care ar putea fi dezvoltat mai repede decat Nabucco.

 

Documentul a fost semnat de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, si ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri.

Gazele produse de Azerbaijan vor tranzita Georgia catre Romania urmand apoi sa fie livrate consumatorilor din statele UE.

„Memorandumul semnat astazi este suportul pentru infiintarea unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti care sa faca studiul de fezabilitate. (…) Este prematur sa vorbim de costuri si de cantitatile care vor fi transportate”, a declarat Videanu.

Potrivit ministrului, firma va fi infiintata in urmatoarele luni.

Secretarul de stat in ministerul Economiei Tudor serban a mentionat ca proiectul este evaluat la 2-4 miliarde euro.

Conform unor declaratii anterioare ale oficialilor Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, proiectul era estimat la 4-6 miliarde de euro.

Totodata, Videanu a declarat ca AGRI ar putea fi dezvoltat mai repede decat Nabucco.

„Din punctul meu de vedere da”, a spus Videanu, raspunzand unei intrebari a presei daca acest proiect ar putea fi dezvoltat mai repede ca Nabucco.

El a adaugat ca AGRI este cel mai rapid si mai eficient proiect din culoarul sudic al Europei prin care se intentioneaza aducerea de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE. De asemenea, o parte din gazele transportate prin AGRI vor fi destinate pietei interne a Romaniei.

„AGRI este complementar Nabucco. Romania va insista, inclusiv la UE, ca acest proiect sa fie declarat prioritar”, a adaugat Videanu.

Discutiile dintre cele trei state au inceput in urma cu un an.

„Este un proiect important pentru toate statele din jurul Marii Negre”, a spus Aliyev.

Azerbaijan a produs anul trecut 23,5 miliarde metri cubi de gaze si intentioneaza sa ajunga la o cantitate de 28,5 miliarde metri cubi de gaze. Azerbaijan are de asemenea rezerve de 2.200 miliarde de metri cubi de gaze.

Romania consuma anual circa 15-16 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care circa 11 miliarde de metri cubi reprezinta productia interna. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here