Rezultate zilnice Superbet Chess Classic România 2023:

0
728

Informare de presă

Rezultate zilnice Superbet Chess Classic România 2023:

Runda a IV-a s-a încheiat cu doi victorioși

 

București, 10 mai 2023Cei 10 șahiști care se confruntă, zilele acestea, la București, în cadrul Superbet Chess Classic România 2023 au încheiat, marți, cea de-a IV-a rundă a competiției. Runda s-a încheiat cu doi victorioși, și anume: Alireza Firouzja l-a învins pe Bogdan Deac, iar Fabiano Caruana a câștigat în fața lui Ian Nepomniachtchi, după o partidă care a durat cinci ore. Celelalte trei partide s-au încheiat la egalitate.

 

Deschiderea celei de-a patra zile competiționale Superbet Chess Classic România – prima etapă a circuitului internațional GCT 2023 – a început marți, 9 mai, cu o primă mutare simbolică, făcută de ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român Ilie Dumitrescu, alături de antreprenorul Andrei Diaconescu, co-fondator și membru executiv al Consiliului de Administrație al One United Properties.

 

Cronica rundei a IV-a

 

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri ½ – ½ 

 

Un francez și un olandez au ales să joace Deschiderea Scoțiană la un turneu, în România. Jocul a fost unul calm, fără ca vreunul dintre jucători să riște prea mult. Cu toate acestea, MVL a reușit să obțină un moment care să-l pună în dificultate pe Anish și nu a lipsit foarte mult pentru a obține un avantaj decisiv. Marele Maestru a găsit resursele necesare încât să-și mențină piesele active și să obțină o jumătate de punct.

 

Richard Rapport – Wesley So ½ – ½ 

 

S-a jucat o variană cunoscută din Deschiderea Engleză, care a fost analizată intensiv în ultimii ani. Marele Maestru american nu a reușit să fie surprins și a obținut un final relativ egal. La interviul de după partidă, Richard Rapport a declarat că și-ar fi dorit să aibă mai mult timp pentru a-și reorganiza piesele în poziția ideală. Jocul exact al lui Wesley a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

 

Bogdan Deac – Alireza Firouzja 0 – 1 

 

S-a jucat o variantă interesantă din Apărarea Slavă, iar Marele Maestru român, Bogdan Deac, a fost inventiv și a reușit să obțină un mic avantaj. Din păcate, el a ajuns în criză de timp și a făcut câteva inexactități care l-au costat partida. Astfel, Alireza bifează prima victorie din la Superbet Chess Classic România și urcă câteva poziții în clasament.

 

Ding Liren – Jan-Krzysztof Duda ½ – ½ 

 

Încă se resimte oboseala acumulată în jocul campionului mondial, care nu a reușit încă să-și tureze motoarele la capacitate maximă. Deși a încercat să-l surprindă pe Marele Maestru polonez în deschidere, Ding nu a reușit să obțină o poziție care să-i ofere șanse reale de câștig. Finalul rezultat a fost unul egal și partida s-a încheiat remiză.

 

Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi 1 – 0 

 

Marele Maestru american venea plin de încredere, după victoria din runda precedentă, și a jucat curajos împotriva vicecampionului mondial, Ian Nepomniachtchi. După deschiderea Tarash, Caruana nu a obținut un avantaj consistent, dar l-a atras pe Marele Maestru rus într-o poziție dificilă. După ce și-a intensificat presiunea, Caruana a reușit să câștige un avantaj și să obțină, astfel, cea de-a doua victorie consecutivă și să ajungă lider solitar al competiției.

 

 

 

Rezultate runda a IV-a

 

  • Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri ½ – ½
  • Richard Rapport – Wesley So ½ – ½
  • Bogdan Deac – Alireza Firouzja 0 – 1
  • Ding Liren – Jan-Krzysztof Duda ½ – ½
  • Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi 1 – 0

 

Clasamentul după runda a IV-a

 

1 – Fabiano Caruana (3 puncte)

2 – 3 Richard Rapport, Wesley So (2,5 puncte)

4 – 7 Ian Nepomniachtchi, Anish Giri, Ding Liren, Alireza Firouzja (2 puncte)

8 – 9 Jan-Krzysztof Duda, Maxime Vachier-Lagrave (1,5 puncte)

10 – Bogdan Deac (1 punct)

 

Programul rundei a V-a

 

Runda a patra va începe miercuri, 10 mai, la ora 15.00 PM, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

  • Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave
  • Jan-Krzysztof Duda – Fabiano Caruana 
  • Alireza Firouzja – Ding Liren
  • Wesley So – Bogdan Deac
  • Anish Giri – Richard Rapport

 

Prima mutare simbolică va fi făcută, astăzi, de către ambasadorul Superbet, Ana-Maria Brânză, fosta scrimeră de origine română, campioană olimpică, dublă campioană mondială si multiplă campioană europeană, alături de Sasha Dragic, fondator și membru al boardului Superbet Group și de Hans Holger Albrecht, preșesedinte al Consiliului de Administrație al Superbet Group.

 

Competiția de șah se desfășoară în 6 – 15 mai 2023. Pe 11 mai are loc o conferință de presă, susținută de campionul mondial en-titre și de șahistul României, Richard Rapport

 

Competiția de șah clasic de la București, Superbet Chess Classic România 2023, este prima din cele cinci etape ale circuitului internațional Grand Chess Tour 2023. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și campionul mondial și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2023.

 

Competiția se desfășoară în perioada 6-15 mai, cu excepția zilei de 11 mai (zi de odihnă). Partidele competiției de șah încep la orele 15.00 PM și se încheie în jurul orelor 20.00 PM. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Accesul presei la competiția de șah se face exclusiv în urma acreditării din partea organizatorului. Jurnaliștii interesați să participe sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea acestuia la adresa de e-mail [email protected].

 

În 11 mai a.c., ziua liberă din cadrul competiției, va avea loc o scurtă conferință, susținută de campionul mondial en-titre Ding Liren și reprezentantul României, șahistul Richard Rapport (locul 13 mondial), ambii participanți în cadrul Superbet Chess Classic Romania. Cei doi Mari Maeștri ai șahului internațional vor răspunde întrebărilor jurnaliștilor în cadrul unei sesiuni Q&A. Temele abordate vor fi din sfera sahului și a competiției aflate în derulare. Sesiunea dedicată presei va avea loc la ora 11.00 AM, la Grand Hotel Bucharest, și va dura aprox. 30-45 minute.

 

În România, competiția este transmisă de canalele de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu, împreună cu Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

 

 

Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport au putut rezerva gratuit bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele sunt sold-out.

 

Câștigătorul etapei de la Bucuresti va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.

 

Fondul de premiere al ediției din 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediția din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb. Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

 

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, Rock FM, Gazeta Sporturilor (GSP.ro), Fanatik.ro, welovesport.ro

 

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

 

###

 

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

 

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

 

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.

 

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale. Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

 

###

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here