Retragerea Greciei din zona euro, ar fi una catastrofala, a declarat Angela Merkel

0
672
angela-merkel

angela-merkelCancelarul german Angela Merkel a apreciat, intr-un interviu televizat difuzat luni de BBC, ca ar fi „catastrofal” sa i se permita Greciei sa paraseasca zona euro, care ar deveni „incredibil de slabita”. „Noi am luat decizia sa facem parte dintr-o uniune monetara.

Aceasta este o decizie nu doar monetara, ci si politica”, a spus Merkel, ale carei declaratii au fost traduse in engleza.

„Ar fi catastrofal daca am spune unei tari care a decis sa fie cu noi «Nu te mai vrem»”, a adaugat ea.

„De altfel, tratatele (europene) nu o permit. Oamenii din intreaga lume s-ar intreba «Cine urmeaza?». Zona euro ar fi incredibil de slabita”, a continuat cancelarul german.

Merkel a adaugat ca Grecia, care a facut obiectul a doua planuri de salvare, are in fata „un drum lung si dificil”, dar ca ar fi o „enorma eroare politica sa i se permita Greciei” sa abandoneze euro. „Situatia este foarte tensionata. Europa, dar mai ales zona euro, este in criza. Aceasta criza este consecinta crizei financiare mondiale si ea a antrenat discutii dure in foarte multe tari” , a raspuns cancelarul german atunci cand a fost intrebat despre aparitia unui sentiment antigerman in Grecia.
„Avem dezbateri aprinse in Parlamentele noastre si folosim cuvinte dure”, a declarat ea. insa, „din fericire, am invatat sa ne solutionam conflictele in mod pasnic”, a continuat cancelarul.

De asemenea, Merkel si-a reafirmat sustinerea fata de prezenta Marii Britanii in Uniunea Europeana (UE), in pofida refuzului lui David Cameron de a se alatura noului pact bugetar european.

„Marea Britanie trebuie sa stie ca, in Germania, noi vrem o Mare Britanie puternica in UE, este ceea ce ne-am dorit intotdeauna si ceea ce ne vom dori intotdeauna”, a subliniat ea.”Avem dezbateri aprinse in Parlamentele noastre si folosim cuvinte dure”, a declarat ea. insa, „din fericire, am invatat sa ne solutionam conflictele in mod pasnic”, a continuat cancelarul.

De asemenea, Merkel si-a reafirmat sustinerea fata de prezenta Marii Britanii in Uniunea Europeana (UE), in pofida refuzului lui David Cameron de a se alatura noului pact bugetar european.

„Marea Britanie trebuie sa stie ca, in Germania, noi vrem o Mare Britanie puternica in UE, este ceea ce ne-am dorit intotdeauna si ceea ce ne vom dori intotdeauna”, a subliniat ea.”Avem dezbateri aprinse in Parlamentele noastre si folosim cuvinte dure”, a declarat ea. insa, „din fericire, am invatat sa ne solutionam conflictele in mod pasnic”, a continuat cancelarul. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here