Reteta turismului rural

0
676
agathon2

agathon2Simplificand, se poate alcatui o reteta a turismului rural, aplicata pe specificul romanesc. si ne poate ajuta in acest sens un practicant celebru al acestui tip de turism, Printul Charles, pentru ca, daca urmarim unde se duce si ce gen de turism practica acesta in vizitele sale prin Romania,

ajungem sa identificam elementele de valoare ale agro-turismului romanesc. intai de toate, celebrul personaj ocoleste orasele. Le foloseste, probabil, numai pentru transport, deoarece nu avem aeroporturi langa pensiuni, pentru ca, altfel, sunt convins ca ar ateriza direct in inima satelor. Daca ii urmarim traseul prin Romania, vedem, insa, ca Printul Charles poposeste direct in mijlocul unor sate mai bine conservate din punct de vedere arhitectonic si cultural, unde doarme in pensiuni amenajate in stil traditional si mananca bucate dupa retete stravechi cu produse obtinute direct din gospodarie. si cu asta am spus totul. Nu l-am vazut pe membrul Casei Regale a Marii Britanii poposind in case roz cu parfum de kitsch, nici cautand piscine si aquaparcuri rurale. Bunul sau gust cauta locuri cu parfum de istorie si traditie, lucru dovedit si de proprietatile pe care si le cumpara in Transilvania: case vechi, unele fara electricitate, unde respira aerul civilizatiei traditionale. Un exemplu mai bun despre ceea ce inseamna turismul rural nu exista. Nici un ghid mai bun pentru cei care vor sa ofere servicii de agro-turism in Romania. Nu voi obosi in a arata ca bunul gust in turismul rural inseamna redarea atmosferei si a specificului local, a traditiilor si obiceiurilor locului. in a nu amesteca conceptele.
Turismul rural nu se face in locatii de tip hotel, nici in spatii amenajate pe profil international, adica fara specific. Pentru ca atunci se distruge scopul insusi pentru care turistii ar dori sa acceseze acest tip de turism. Turismul rural nu este cosmopolit, nici cu specific international, este local, istoric si traditional, fie ca vorbim de Bucovina, de Maramures, de Moldova sau de Transilvania. Cel mai dureros episod din acest punct de vedere este faptul ca tinerii intorsi de la munca din strainatate s-au apucat sa darame casele traditionale, construind in loc monstrii din boltari zugraviti in culori pastelate. Nimeni nu va veni in Romania sa viziteze lipsa de gust si de stil a celor care cred ca pot imita Occidentul prin case de un bun simt indoielnic, dar de un kitsch autentic. Nimic nu murdareste mai mult zonele rurale si peisajele naturale izolate decat constructiile prostesti ridicate te miri pe unde si te miri in ce stil, care anuleaza efectiv frumusetea locului. Asa nu se poate face agro-turism, pentru ca ii anuleaza sensul. Pentru cei care doresc sa se implice in turismul rural, reteta oferita de vizitele Printului Charles ar trebui sa fie o atentionare despre cum se face. Numai atunci ne vom putea lauda cu reusita noastra in acest tip de servicii turistice.

Dan Matei Agathon
(articol preluat din revista Business Adviser nr 60, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here