Republica Moldova solicita OMC sanctiuni impotriva Rusiei

0
858

Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei, dupa interzicerea importurilor de fructe si legume pe piata rusa, a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, relateaza Unimedia.

„Suntem obligati sa facem anumite solicitari catre OMC. Au fost niste decizii neargumentate, vrem sa cerem explicatii de ce anume au fost luate aceste decizii. Avem si un memorandum in care este foarte bine specificat cum trebuie sa facem exportul de origine vegetala din Republica Moldova”, a precizat Ion Sula, citat de Mediafax.

Directorul ANSA a afirmat ca mai intai trebuie estimat prejudiciul suferit de R. Moldova in urma interzicerii importurilor de legume si fructe pe piata rusa, iar ulterior sa fie solicitate sanctiuni. „Este pentru prima data cand R. Moldova va cere sanctiuni. in 2006, cand a fost impus embargoul la vinuri, Federatia Rusa nu era membru al OMC si nu puteam cere sanctiuni pentru Rusia”, a precizat oficialul.

Decizia de a solicita sanctiuni impotriva Federatiei Ruse ar putea fi luata in decurs de o saptamana, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chisinau.

Rusia a interzis, incepand de luni, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei „insecte periculoase”. Autoritatile de la Chisinau considera ca decizia de a impune aceste embargouri este generata de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leanca a dispus autoritatilor in domeniu sa pregateasca, in regim de urgenta, o analiza detaliata privind cadrul juridic care vizeaza relatiile comerciale cu Rusia si sa vina cu propuneri.

Intre timp, autoritatile de la Chisinau examineaza posibilitatea ca fructele si legumele moldovenesti respinse de Rusia sa ajunga in curand pe pietele din tarile Uniunii Europene, dar si pe piata araba si cea belarusa. De asemenea, autoritatile de la Chisinau au propus sa acorde fructe gradinitelor, precum si Armatei Nationale, in urma restrictiilor impuse de Federatia Rusa, scrie site-ul agora.md.

Premierul Iurie Leanca a anuntat, marti, ca Guvernul va intensifica discutiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldovenesti. Leanca a adaugat ca piata din Belarus este deschisa in continuare pentru produsele din Republica Moldova. El a anuntat, de asemenea, ca presedintele belarus Aleksandr Lukasenko este asteptat in a doua jumatate a lunii septembrie intr-o vizita la Chisinau.

Premierul Republicii Moldova a mai declarat ca Acordul privind Zona de Liber Schimb cu UE va fi pus in aplicare incepand din 1 septembrie, inainte de termenul stabilit initial.

Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat ca va lua „masuri de protectie” daca se va dovedi ca acordurile afecteaza economia rusa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here