Relansarea economica incetineste in zona euro

0
602
economi-lupa

economi-lupaRelansarea sectorului serviciilor din zona euro a incetinit in luna iunie, potrivit unui sondaj PMI efectuat de Markit, rezultat care sugereaza incetinirea cresterii economice.

Sectorul serviciilor, dominant pentru Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro, ar putea sa fi trecut peste un punct maxim in iunie din punct de vedere al cresterii, potrivit sondajului Eurozone Services Purchasing Managers’ Index (PMI) realizat de Markit.

Indicele calculat de Markit dupa intervievarea reprezentantilor a circa 2.000 de companii din zona euro, de la banci la hoteluri, a cazut la 55,5 in iunie, de la maximul ultimelor 33 de luni de 56,2 inregistrat in mai.

Desi continua sa se plaseze peste nivelul 50, care departajeaza cresterea economica de contractie, semnalele de slabire a comenzilor noi, indeosebi in Germania, ar putea indica incetinirea cresterii economice din zona euro in urmatoarele trimestre.

„Semnele de intrebare legate de sustenabilitatea acestei cresteri sunt ridicate de incetinirea observata in iunie in cazul fluxului de comenzi noi, condusa de scaderile din Germania si Spania”, avertizeaza economistul sef al Markit, Chris Williamson.

Acesta subliniaza ca riscuri problemele din sectorul bancar, deficitele bugetare mari si masurile de austeritate tot mai des intalnite si mai dure, care deranjeaza mediul de afaceri si consumatorii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here