Record: Somajul din Franta a crescut la maximul ultimilor 13 ani

0
728
Somaj

Somaj, frantaSomajul din Franta a crescut in trimestrul doi la maximul ultimilor 13 ani, din cauza concedierilor determinate de stagnarea economiei, situatia generand presiuni severe asupra guvernului de a revigora cresterea economica, una dintre promisiunile de campanie ale presedintelui Francois Hollande.

Rata somajului masurata pe metodologia Organizatiei Internationale a Muncii a crescut la 10,2% din populatie, de la 10% in primul trimestru , potrivit datelor prezentate joi de institutul national de statistica de la Paris, citat de Bloomberg.

Excluzand teritoriile offshore aflate sub administratie franceza, somajul a fost de 9,7%, usor sub media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg, de 9,8%.

Spania si Italia sunt in recesiune, iar economia franceza stagneaza de trei trimestre consecutive. Marile companii franceze, de la PSA Peugeot Citroen la Air France-KLM, deruleaza campanii masive de concedieri, iar ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat ca numarul cererilor pentru ajutor de somaj a depasit 3 milioane, nivel care nu a mai fost atins din august 1999, si va continua sa creasca.

„Cresterea somajului din Franta, din primavara anului 2011 pana in prezent, este foarte ingrijoratoare. Piata muncii s-a deteriorat continuu”, noteaza economistii bancii Natixis intr-o analiza prezentata la scurt timp inainte de anuntarea datelor privind rata somajului.

Hollande ia in calcul masuri propuse de mediul de afaceri, precum reducerea contributiilor sociale si promisiuni de scaderea a deficitului bugetar, in timp ce sindicatele, care l-au sustinut agresiv pe actualul presedinte in campania electorala, il indeamna sa-si respecte promisiunile si sa evite masuri de austeritate.

Sapin a declarat recent ca guvernul ia in calcul modificarea legislatiei pentru a flexibiliza piata muncii si a ajuta companiile sa depaseasca mai usor socurile economice.

Franta are nevoie de reglementari „care sa permita companiilor sa se adepteze”, a declarat Sapin saptamana trecuta pentru Bloomberg Television.

Guvernul vrea de asemenea sa distribuie „inteligent” catre populatie si mediul de afaceri eventualele majorari de taxe necesare pentru reducerea deficitului bugetar din 2013, pentru a nu „goni” investitorii in strainatate.

Guvernul lui Hollande va prezenta saptamana viitoare proiectul de buget pentru anul 2013, fiind necesare economii de cel putin 33 miliarde euro pentru a cobori deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din PIB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here