Rata somajului ar putea sa scada in Romania, in 2014

0
1043

Comisia Europeana a anuntat, la finele anului trecut, ca datele statistice prezinta rezultate imbucuratoare pentru Romania. Rata somajului din tara noastra va ajunge la 6,9% anul acesta si 6,8% in anul care urmeaza, iar acest lucru semnifica crearea de noi locuri de munca pentru locuitorii Romaniei.

Aceasta afirmatie a Comisiei Europene vine dupa ce in toamna anului trecut a fost preconizata o rata a somajului de 7,3% in Romania, atat pentru anul 2013, cat si pentru anul 2014.

”In pofida climatului economic dificil, somajul a fost redus de la 7,4% din forta de munca in 2011, la 7% in 2012. Totusi, din moment ce masurile active privind piata fortei de munca vor ramane de mica anvergura si nu vor fi bine tintite, somajul nu este asteptat sa se reduca semnificativ in perioada de prognoza”, au precizat reprezentantii Comisiei Europene.

Potrivit prognozelor facute de acestia, cele mai importante cresteri salariale se vor inregistra in sectorul public. Asadar anul 2013 aduce o serie de avantaje celor care ocupa un loc de munca in institutiile statului. Pe cei care activeaza in sectorul privat ii asteapta o crestere salariala medie de aproximativ 5%. Aceasta crestere este valabila atat pentru anul 2013, cat si pentru 2014. Tot pentru sectorul privat, Comisia Europeana, anunta ca vor exista scaderi ale costului fortei de munca, iar acest lucru se datoreaza cresterii productivitatii.

Rata somajului in forma ajustata sezonier s-a redus in decembrie cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara, la 6,5%, iar comparativ cu decembrie 2011 este în scadere cu un punct. Potrivit datelor statistice ale INS (Institutul National de Statistica), numarul somerilor cu varste cuprinse intre 15 si 74 ani era in luna februarie de 661.000 de persoane.

Avand in vedere ultimele date statistice inregistrate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortelor de Munca, in luna martie, numarul somerilor s-a redus cu pana la 500.000 de persoane, astfel rata somajului a inregistrat un nivel de 5,58%. Este imbucurator faptul ca de la o luna la alta, rata somajului scade cu 0,2 puncte procentuale. Acest lucru semnifica faptul ca un numar mai mare de populatie activa beneficiaza de un loc de munca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here