Raport: Peste 80% dintre tinerii medici ar putea pleca din tara in viitor

0
750
medic

82,3% din tinerii medici din Romania considera ca este posibil sa plece din tara, fiind nemultumiti de nivelul de salarizare, conditiile din unitatile medicale si orele suplimentare de munca, arata un sondaj al Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti.

Potrivit rezultatelor unui sondaj online realizat de Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti, 29,5% dintre tinerii medici doresc sa lucreze in afara tarii, in timp ce 52,8% au declarat ca este posibil sa plece, in conditiile in care in Romania intra anual in sistem 3.000 de medici si il parasesc aproximativ 3.500 prin migratie sau pensionare, anunta Mediafax.

Doar 10% dintre cei care au participat la sondaj au spus ca nu au avut niciodata intentia de a parasi tara. Cele mai dorite specializari sunt Chirurgia Generala, Obstetrica si Ginecologia, Anestezia-Terapia Intensiva, Medicina Dentara, Medicina de Urgenta si Cardiologia.

Motivele care ii determina pe tinerii medici sa plece din tara sunt legate, in general, de nivelul scazut de salarizare, conditiile materiale din unitatile medicale, orele suplimentare de munca si lipsa de suport pentru activitatile de cercetare. De asemenea, tinerii care studiaza medicina considera ca eforturile lor nu sunt recunoscute de societate, facand referire la stres, orele de garda si riscurile de sanatate asociate profesiei. 640 dintre cei chestionati au declarat ca primesc ajutor din partea parintilor, iar dintre acestia 499 depind in mod exclusiv de acest ajutor si nu au alta sursa de venit.

Pentru a fi convinsi sa ramana in tara, participantii la studiu au declarat ca isi doresc in primul rand salarii mai mari, care sa corespunda volumului de munca, apoi modernizarea si dotarea unitatilor sanitare, locuri suficiente in rezidentiat, conditii mai bune de pregatire pentru studenti si rezidenti, eliminarea coruptiei si cresterea finantarii in sistemul de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here