RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 – 17 iulie 2023)

0
618

Filarmonica „George Enescu” își exprimă adânca tristețe față de plecarea dintre noi a pianistului și compozitorului Valentin Gheorghiu, membru corespondent al Academiei Române, muzician de anvergură internaţională şi unul dintre cei mai apreciaţi artişti români din ultimul secol, solist concertist al instituţiei timp de şase decenii,  iubit şi admirat  de public şi colegi deopotrivă, personalitate impunătoare şi discretă, care şi-a închinat întreaga viaţă muzicii, cu măiestrie şi devotament. Odată cu dispariţia sa, se încheie linia ilustră a muzicienilor români care au fost remarcaţi şi sprijiniţi la începutul carierei de însuşi George Enescu.
valentin gheorghiu micMaestrul Valentin Gheorghiu a colaborat de-a lungul carierei sale de peste șapte decenii cu unele dintre cele mai valoroase orchestre europene: Capela de Stat din Dresda, Gewandhaus din Leipzig, Orchestra simfonică din Viena, Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, filarmonicile din Moscova, Leningrad sau orchestrele simfonice din Baltimore şi Boston, alături de dirijori de prestigiu: Eric Leinsdorf, Antal Dorati, Constantin Silvestri, Lawrence Foster sau Georges Prêtre.  Muzicianul al cărui debut pe scena Ateneului Român a avut loc în anul 1943, la vârsta de 15 ani, sub bagheta dirjorului George Georgescu a avut o discografie ce include înregistrări realizate pentru Electrecord, His Master’s Voice,  Pathé Marconi,  Deutsche Grammophon,  RCA Tokio, Eterna și Supraphon.
Activitatea interpretativă și cea compozițională au fost răsplătite cu importante premii și distincții precum Menţiunea I la Premiul de compoziţie „George Enescu” (1946), Premiul I la Concursul internaţional de la Budapesta (1949), Premiul I la Concursul internaţional de la Praga (1950 şi 1953), Artist Emerit (1951), Premiul I la Concursul internaţional de la Bucureşti (1953 şi 1958), Premiul de compoziţie „George Enescu” al Academiei Române (1961), Premiul de Excelenţă al Academiei Române (1995), titlul de Doctor honoris causa al Universităţii de muzică din Bucureşti (1997), Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru „contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României” şi Ordinul Naţional „Steaua României”. A făcut parte din juriile concursurilor internaționale  George Enescu (1961 şi 1996), Piotr Ilici Ceaikovski (1970 şi 1990), Frédéric Chopin (1985), Arthur Rubinstein (1993), Franz Liszt (1996 şi 2000) și Regina Elisabeta (2003, 2007 și 2010), iar din 2014 a fost membru corespondent al Academiei Române.
Valentin Gheorghiu a împlinit 95 de ani în acest an, ocazie cu care a fost sărbătorit de Filarmonica “George Enescu“ prin programarea Concertului pentru pian și orchestră, scris de marele muzician în 1959.
Cei care l-au admirat vor putea să își ia rămas bun marți, 18 iulie 2023, între orele 10 şi 15 la Ateneul Român, acolo unde va fi depus trupul neînsufleţit, la ora 14.00 având loc şi o scurtă ceremonie religioasă.
Amprenta lăsată de Maestrul Valentin Gheorghiu în viaţa culturală a României va rămâne în memoria iubitorilor de muzică şi de frumos! Recunoştinţă veşnică!

Biroul de presă al Filarmonicii „George Enescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here