RADET: Capitala ar putea ramane fara caldura si apa calda. Romgaz a sistat furnizarea gazelor naturale

0
678

Capitala ar putea ramane fara apa calda si caldura, dupa ce Romgaz a comunicat ELCEN ca sisteaza furnizarea gazelor naturale, incepand de vineri, ora 12.00, informeaza, vineri, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, anunta Mediafax.

Primarul interimar al Capitalei, Ștefanel Marin, a anuntat ca problema furnizarii caldurii si apei calde este rezolvata momentan, dupa ce, impreuna cu ministrul Energiei, a convenit alocarea subventiei pentru decembrie si plata banilor catre Romgaz, suma care ar ajunge pentru doua saptamani.

stefanel Marin a spus ca a semnat actele pentru alocarea subventiei pe decembrie, de 80 de milioane lei, in luna noiembrie, cu acesti bani urmand sa fie platita datoria ELCEN catre Romgaz.

Primarul interimar a precizat, intr-o interventie la un post de televiziune, ca aceasta suma ar ajunge pentru doua saptamani, dupa care trebuie luata o decizie, deoarece nu mai sunt alti bani in buget pentru subventii.

Potrivit unui comunicat de presa al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, prestator de servicii de interes local, regia avertizeaza, vineri asupra iminentei sistari a activitatii, care va avea drept prima consecinta directa oprirea furnizarii energiei termice pentru apa calda si caldura consumatorilor racordati la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica din Bucuresti, ca urmare a nefurnizarii agentului termic de catre ELCEN.

Anuntul a fost facut ca urmare a notificarii primite de la SC Electrocentrale Bucuresti SA, prin care s-a comunicat ca, incepand de vineri, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA va intrerupe furnizarea gazelor naturale catre ELCEN.

„Am facut numeroase apeluri, atat in spatiul public, cat si catre toate institutiile administrative implicate, pentru constientizarea situatiei, astfel incat factorii responsabili sa poata lua deciziile necesare sprijinirii sistemului de termoficare. Foarte multe dintre aceste demersuri au ramas insa fara raspuns. Tocmai de aceea, situatia in care ne aflam azi, este foarte grava si afecteaza bucurestenii in mod direct. Va asigur ca vom face tot ce depinde de noi din punct de vedere uman si profesional pentru deblocarea situatiei actuale”, a declarat Valentin Vitalariu, directorul general RADET.

Potrivit RADET, situatia actuala a regiei autonome a fost determinata de nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucuresti de la Ministerul Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri catre Municipiul Bucuresti si fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, incalcand Memorandumul adoptat de Guvernul Romaniei in data de 23 martie 2013, precum si ca urmare a datoriilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice catre regia autonoma, in suma de aproximativ 715 milioane de lei, si a datoriilor Primariei Capitalei catre RADET, in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei. Aceste datorii sunt inregistrate ca urmare a nerespectarii protocolului incheiat intre Primaria Municipiului Bucuresti, ELCEN si RADET si aprobat prin Hotararea CGMB nr. 424/2008.

De asemenea, RADET a ajuns in aceasta situatie ca urmare a neachitarii la termen a deconturilor Primariei Capitalei catre regie privind subventia la incalzire. in prezent, suma totala este de aproximativ 250 de milioane de lei, aferenta perioadei februarie – august 2015. De asemenea, situatia a fost determinata si de datoriile acumulate de RADET Bucuresti catre furnizori, in special ENEL (22.250.124 lei), Apa Nova Bucuresti (8.468.586 lei) si GDF Suez (5.100.000 lei).

Imposibilitatea efectuarii investitiilor in ultimii zece ani din cauza nealocarii de fonduri privind modernizarea instalatiilor care apartin patrimoniului public al Municipiului Bucuresti, este o alta cauza care a generat actuala situatie a RADET. Pentru normalizarea furnizarii de apa calda si caldura sunt necesare investitii de aproximativ o suta de milioane de euro anual, timp de 10 – 12 ani, in retelele si centralele apartinand Municipiului Bucuresti.

RADET mai precizeaza ca s-a ajuns in actuala situatie si din cauza refuzului Primariei Bucuresti de a inainta spre aprobare CGMB actualizarea tarifului din anul 2011 pana in prezent, in conditiil ein care ceilalti furnizori de servicii au preturi majorate cu peste 40 de procente.

De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 si a celui pentru anul in curs va avea drept rezultat, incepand cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activitatii regiei.

Dupa aceasta data, regia nu mai poate angaja nicio cheltuiala, conform prevederilor Ordonantei nr.26/2013.

„Avand in vedere cele de mai sus, RADET Bucuresti someaza Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Afacerilor Interne/ Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri sa ia toate masurile care se impun pentru evitarea sistarii furnizarii energiei termice pentru apa calda si caldura catre bucuresteni in sezonul rece”, se mai arata in comunicatul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here