RADET a primit avizul Consiliului de Administratie pentru transformarea in societate comerciala

0
652

Consiliul de Administratie al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) a avizat documentele necesare transformarii regiei in societate comerciala, se arata intr-un comunicat transmis joi.

„Documentele vor fi inaintate Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) spre aprobare”, se mai arata in comunicat, anunta Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat, in urma cu o saptamana, ca se va intalni cu primarul interimar al Capitalei si va discuta despre RADET, precizand ca Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic in Bucuresti, dar ca solutia la aceasta problema o reprezinta o decizie a CGMB.

„Eu stiu foarte bine care este situatia si in Bucuresti, si in restul tarii. Ca in fiecare an, noi putem sa sprijinim, insa solutia este o decizie a Consiliului General. O sa ma vad si cu primarul interimar. Nu stiu exact care sunt majoritatile acolo, cum functioneaza, dar, categoric, trebuie o solutie radicala, pe care Consiliul General, din motive strict politice, ca nu era decizia primarului si nu este nici acum decizia primarului, ci a Consiliului General, trebuie sa o ia, legata de RADET”, a spus Victor Ponta.

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) discuta cu RADET incheierea unui protocol de esalonare a datoriilor regiei, pe o perioada de zece ani, cu conditia ca pana la sfarsitul anului 2015, pe langa factura curenta, RADET sa achite 250 milioane lei, suma necesara platii furnizorilor de gaze.

Datoriile totale ale RADET catre ELCEN, la 31 august, erau in valoare de 3,58 miliarde lei.

ELCEN a anuntat ca bucurestenii nu vor avea probleme cu apa calda si caldura si ca nici nu va fi nevoie de importuri de gaze la iarna.

Directorul general al ELCEN Bucuresti, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca ELCEN nu incaseaza valoarea marfii pe care o vinde RADET, respectiv apa calda si caldura. Nicolaescu a mentionat ca nu se mai pune problema fuziunii cu RADET.

De asemenea, seful ELCEN a precizat ca societatea organizeaza o licitatie publica pentru a lua un credit de 150 milioane lei, pentru a putea achita din datoriile pe care le are catre furnizorii de gaze. in total, ELCEN datoreaza Romgaz, GDF SUEZ Energy Romania (Engie), Transgaz si OMV Petrom 548 de milioane de lei.

Potrivit conducerii ELCEN, in perioada 2009 – 2015 RADET a acumulat noi datorii, desi in Bucuresti gradul de incasare de la populatie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din tara.

Bugetul municipiului Bucuresti nu a fost niciodata gandit sa acopere integral subventia pentru energia termica livrata populatiei, conform ELCEN. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subventie”, reprezentand diferenta de pret la energia termica livrata populatiei, doar suma de 570,4 milioane lei, fata de 720 milioane lei, cat a fost fundamentat de RADET. Pana in prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane de lei, ramanand de achitat 140 milioane de lei.

in opinia oficialilor ELCEN, CGMB trebuie sa rectifice in regim de urgenta bugetul PMB, astfel incat sa aloce cu titlu de subventie pentru RADET Bucuresti inca cel putin 200 milioane de lei, suma ce trebuie platita in acest an, in integralitate, catre ELCEN.

De asemenea, Electrocentrale Bucuresti a ajuns la un acord impreuna cu Romgaz, compania care asigura gazele naturale pentru centralele termice din Capitala, astfel incat furnizarea de gaze sa nu fie intrerupta dupa 15 octombrie, iar bucurestenii sa beneficieze de apa calda si caldura in sezonul de iarna.

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termica in Bucuresti, asigurand 72% din necesarul de energie termica al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si agenti economici).

RADET Bucuresti administreaza circa 4.000 de kilometri de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din Romania. Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori si 5.429 de institutii, obiective sociale si agenti economici.

Producatorul de energie ELCEN furnizeaza 90% din energia termica a Bucurestiului si este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here