PUFULETII ROMANESTI CUCERESC LUMEA

0
888

Pufuletii romanesti cuceresc lumea. Vorbim despre “mamaliguta” la punga, prima gustare produsa industrial, acum aproape jumatate de secol.

In zilele noastre, pufuletii cu diverse arome si frumos ambalati pleaca in uriase cargo-uri in peste 20 de tari ale lumii. Exporturile infloritoare si piata locala stabila au dus productia autohtona la peste 35 de milioane de euro. Nu uitati totusi ca pufuletii adorati de adulti si de copii sunt priviti cu precautie de medici.

Doi indonezieni la Bucuresti au gustat mancaruri traditionale, dar abia acum au avut revelatia! Undeva, intr-o hala ce pare a fi mai degeaba laborator se prepara gustarea ce le-a ramas – la propriu – pe limba unor americani din Pennsylvania: “pufuletii”

Turist: “Astia imi plac si mai mult! Nu sunt prea sarati, un pic crocanti.”

Cei doi tineri din Indonezia au spus ca neaparat vor trece pe la magazin inainte de plecare, ca sa ia cu ei cateva pungi de pufuleti. E clar ca aceasta gustare crocanta din malai poate fi un excelent ambasador… si de fapt pufuletii sunt deja exportati in peste 20 de tari, printre care Dubai, Statele Unite si Canada, Spania, Suedia, Croatia si Austria.

Peste tot au fost bine primiti, mai ales ca si pretul e la o treime, fata de snack-urile locale.
Adica intre 50 de centi si un euro. In ultimul an, dintr-o fabrica din Prahova au plecat la export, in convoaie de camioane si cargo-uri aeriene, in jur de 90 de milioane de pungi de pufuleti.

Eliodor Apostolescu, director:

“Cand te duceai in tarile din Vestul Europei, in America, in Australia si ziceau de unde vii, vin din Romnia. A, poate nu-i asa bine… Ne-am luptat mult sa aratam ca romanii sunt ok si pot face lucruri bune peste tot. Cam 40 la suta din productia noastra pleaca momentan la export.”

Cererea externa e pentru arome tari: cascaval, pizza, alune, caramel, ciocolata, paprika. Pufuletii clasici, ce contin doar malai, ulei, sare si apa ii atrag pe straini doar daca sunt eco. Un sortiment e facut din porumb adus din Austria si costa de 4-5 ori mai mult decat cei obisnuiti.

Turist: “Sunt buni… dar se cam lipesc de dinti!”

Intre timp, rezista fara eforturi si producatorii mai mici, care se limiteaza la piata interna.
Ileana Muresan, administrator:

“Noi avem moara noastra. Se foloseste sare, ulei crud- uleiul nu se incalzeste, nu se prajeste- si faina care este din porumb nemodificat genetic.”

Fabrica din Baia Mare livreaza marfa si marilor hipermarketuri.

Pediatrii atrag atentia ca ii putem da bebelusilor abia dupa 10 luni, fara risc de inec; doar sortimentele simple, pe cat posibil integrali si fara sare.

Medic: “La astia m-am uitat la ingrediente si au urme de fructe cu coaja, gen alune, nuci, care sunt printre cele mai alergene ingrediente. Cei cu diferite adaosuri se simt si la mana mai unsurosi, cantitatea de grasime creste. Iar astia au cacao, care e excitant si poate fi si alergen.”

Atentie, la nicio varsta, o punga de pufuleti nu trebuie sa inlocuiasca o masa. Pentru ca sunt expandate, cerealele nu aduc mari beneficii nutritive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here