Proiecte derulate de KPMG si UNSAR in pregatirea introducerii standardelor internationale de raportare financiara

0
677

Incepand cu 1 ianuarie 2015, standardele internationale de raportare financiara (IFRS) vor deveni obligatorii pentru toate societatile de asigurari/ reasigurari autorizate in Romania si pentru cele care activeaza in baza dreptului de libera stabilire, si se refera la standardele adoptate conform procedurii prevazute la art. 6 alin. 2 din Regulamentul (CE) nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie 2002 privind
aplicarea standardelor internationale de contabilitate in Uniunea Europeana.

IFRS reprezinta un set de standarde contabile care vizeaza intocmirea si prezentarea situatiilor financiare intr-un mod transparent, care sa permita comparabilitatea informatiilor la nivel international.

In acest context, in perioada septembrie-octombrie, KPMG a derulat, la initiativa UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si impreuna cu asociatia, un program de pregatire dedicat membrilor acesteia, privind implementarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara. Cele trei serii de cursuri au inclus prezentari pe tema implicatiilor tranzitiei la IFRS ca baza a contabilitatii – aspecte tehnice actuariale privind contabilizarea contractelor de asigurare, instrumente financiare si alte standarde relevante pentru asiguratori, precum si implicatiile fiscale ce decurg din implementarea noului sistem de raportare.

La aceste cursuri au participat, alaturi de reprezentantii societatilor de asigurare membre UNSAR, si reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). De asemenea, in ultimii doi ani, cu asistenta din partea KPMG, s-a desfasurat un proiect pilot care a implicat un numar de 10 companii de asigurare membre UNSAR.

Societatile de asigurare implicate in proiect au aplicat standardele IFRS in paralel cu reglementarile contabile conforme cu directivele europene. Rezultatele obtinute in urma chestionarelor cantitative si calitative aplicate in cadrul proiectului au reprezentat un suport la realizarea proiectului de Norma pe care ASF l-a inaintat Ministerului Finantelor Publice spre aprobare. Este vorba despre proiectul de „Norma pentru aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara de catre societatile de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare”.

Norma prevede ca „incepand cu exercitiul financiar al anului 2015, societatile de asigurari/ reasigurari vor intocmi si vor publica situatiile financiare anuale individuale si consolidate in conformitate cu IFRS, in moneda nationala si in limba romana”. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2015 aceste societati vor organiza si conduce contabilitatea in conformitate cu IFRS. Trecerea la IFRS ca baza a contabilitatii si cadru unic de raportare reprezinta un pas important in sporirea transparentei raportarilor intocmite de societatile de asigurari din Romania si in adoptarea celor mai bune practici in domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here