Proiecte CCIB dedicate dezvoltarii relatiilor economice romano-turkmene

0
773

La 15 septembrie 2014, a avut loc primirea de catre presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a ambasadorului extraordinar si plenipotentiar al Republicii Turkmenistan in Romania, Excelenta Sa Shohrat Jumayev.

In deschiderea intalnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a prezentat strategia de relatii externe a CCIB, subliniind ca dezvoltarea cooperarii economice cu tarile din Asia Centrala este o prioritate pentru Camera bucuresteana. in ceea ce priveste R. Turkmenistan, in opinia presedintelui CCIB, infiintarea unui Consiliu de Afaceri Romano-Turkmen, structura privata ce poate avea un rol foarte important in identificarea domeniilor de interes comun pentru cele doua comunitati de afaceri, organizarea unei misiuni economice turkmene in tara noastra, urmata de o deplasare a unei delegatii romanesti in Turkmenistan reprezinta pasi concreti in directia dinamizarii schimburilor bilaterale si a dezvoltarii cooperarii economice. Potrivit celor doi oficiali, productia de echipament industrial, constructiile si materialele de constructii, industria usoara si productia de mobila sunt sectoare economice in care pot fi conturate proiecte bilaterale cu sanse reale de finalizare.

De asemenea, in cadrul intrevederii s-a discutat despre proiectul CCIB vizand deschiderea unui birou de reprezentare in Asia Centrala, Turkmenistanul fiind una dintre locatiile posibile. in opinia Excelentei Sale Shohrat Jumayev, aceasta reprezentanta se poate dovedi extrem de utila in sprijinirea companiilor romanesti care doresc sa participe la licitatiile lansate constant de statul turkmen, in diverse domenii de activitate, mai ales ca tara sa are in vedere proiecte ambitioase, in prezent fiind antamate investitii in valoare de cca. 42 mld. USD.

In prezent, R. Turkmenistan este al doilea partener economic al Romaniei in Asia Centrala, iar rezultatele inregistrate in primul semestru al anului 2014 indica o tendinta de majorare a comertului bilateral, care permite prognozarea unui record anual al exportului romanesc pe aceasta relatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here