Produsele ecologice românești cu valoare adăugată mare sunt cerute de piața arabă

0
1323

București, 3 decembrie 2018

 

Trei zile, 23 de expozanți, peste 50 de întâlniri de afaceri concrete, toate stocurile de mostre epuizate și o concluzie: avem un domeniu în care România poate câștiga piețe externe fără să joace doar cărțile prețurilor mici sau a materiei prime vândute vrac. Așa poate fi sintetizată prezența țării noastre la a 16-a ediție a expoziției Middle East Natural&Organic, desfășurată la Dubai în perioada 18-20 noiembrie.

”Ai un sentiment de mândrie ca producător, dar și o mândrie ca român, să vezi că standul țării tale este printre cele mai căutate din expoziție. Cred că delegația noastră a impresionat în primul rând prin diversitatea produselor, pe care puține alte standuri o aveau: de la gemuri și sucuri din fructe de pădure la brânză, de la pește la miere, de la suplimente alimentare la cosmetice, de la ulei la vin, toate acreditate la standarde ecologice internaționale. Vizitatorii obișnuiți, dar și oamenii de afaceri experimentați, erau mirați că toată acestă bogăție poate să existe adunată într-un singur loc.” – a declarat unul dintre expozanți, Mădălina Giurescu, președintele BioCătina, cooperativă agricolă specializată în producția de cătină ecologică, cu o suprafață totală cultivată de 150 hectare.

Prezența României la una dintre cele mai mari expoziții de agricultură ecologică din Orientul Mijlociu, unde s-au întâlnit 650 de producători din întreaga lume, face parte din modulul al II-lea al proiectului “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, care beneficiază de finanțare nerambursabilă elvețiană. ”Este un proiect pilot în cadrul unui program mai amplu de susținere a sectorului privat românesc, derulat de Contribuția elvețiană prin Programul de cooperare elvețiano-român în perioada 2010-2019, care pleacă de la premiza că producătorii români pot avea succes inclusiv pe piețele dezvoltate, atâta timp cât pornesc la drum cu o strategie de export, cu un brand care să suscite interes și, în același timp, să exprime calitatea produsului lor. Ni s-a confirmat la Dubai că premiza de la care am plecat este corectă, că avem nu doar potențial, ci și realizări care trebuie să fie mai bine cunoscute, pentru a poziționa România printre furnizorii apreciați de produse ecologice”, spune Marian Dobrilă, managerul proiectului.

Vedetele românești nu au fost numai soiurile carpatine de cătină, ”ginseng-ul românesc”, dar și păstrăvul afumat în cobză de cetină ValePutna realizat după o rețetă tradițională, cașcavalul și brânzeturile ecologice Bio Carpathia, uleiurile presate la rece Valahia sau Luna Solai, ori mierea ”manuca românească”.

”Am avut ocazia să discut cu reprezentanți ai unor lanțuri comerciale de renume din Emirate, care au întrebat de ce nu ne promovăm mierea așa cum o face Noua Zeelandă cu acea miere foarte la modă, Manuca, după ce au gustat din mierea noastră din Delta Dunării, cel mai nou pământ al Europei, cu o floră unică. Ei recunosc că acestea sunt lucruri nemaivăzute în Orient și oamenii de aici știu să pună preț pe așa ceva la adevărata lor valoare. Vizita la Dubai mi-a dat încredere că produsele ecologice din România sunt într-adevăr de calitate, trebuie însă intens promovate pentru a-și găsi locul pe masa consumatorului informat arab.” – spune Damian Dragomir, reprezentant al Clusterului BioConcept Valea Prahovei, din cadrul căruia face parte unul dintre apicultorii care obține produse apicole de la 300 de stupi din pădurile din Delta Dunării.

Selecția târgului MENOPE pe lista celor trei târguri internaționale la care vor participa IMM-urile din domeniul agriculturii ecologice în cadrul proiectului se datorează în principal potențialului piețelor bogate din Emiratele Arabe Unite, care se raliază trendului occidental de a consuma alimente sănătoase, certificate ecologic. Piața de alimente și băuturi produse în regim ecologic a regiunii este estimată să depășească 18 miliarde de dolari în 2022, reprezentând o creștere medie de 14% pe an. De notat este că, în virtutea poziției sale binecunoscute de mare centru comercial, Dubaiul este un mare reexportator la nivel global, inclusiv de produse ecologice. Spre exemplu, la vânzarea de ceai este acum pe primul loc în lume.

”Ne bucurăm că ne-am stabilit niște contacte pe piața Emiratelor Arabe Unite, pentru că exportul ne ajută să gestionăm riscul de a produce în sistem ecologic, oferindu-ne expunere pe piețe dezvoltate și către categorii de clienți diferite. Din păcate, deși în continuă creștere, piața internă este încă nepregătită financiar și insuficient informată pentru a aprecia produsele ecologice, care au o valoare ridicată. În primul, trebuie să nu mai asimilăm produsele ecologice celor naturale sau tradiționale și să fim dispuși să oferim un preț just pentru un produs  ecologic”, afirmă Felicia Tulai de la Luna Solai, unul dintre producătorii români de uleiuri presate la rece, apreciate de către bucătari-șefi cu renume internațional la Bruxelles și Londra.

Lista completă a participanților și mai multe detalii despre aceștia pot fi consultate în cadrul broșurii de prezentare atașate. Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să ne transmiteți un e-mail la adresa [email protected] sau să ne contactați telefonic la numărul 074.304.42.74.

 

Despre proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”

Proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, realizat în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, în valoare totala de 181 milioane franci elvețieni, beneficiază de finanțare în valoare de circa 12 milioane de lei, 85% reprezentând contribuția Elveției și 15% cofinanțarea statului român. Acest proiect este realizat de Asocierea Gama Proconsult – TDP Partners – Camera de Comerț și Industrie Prahova – Inpulse Partners.

În data de 7 septembrie 2010, a fost semnat la Berna „Acordul-cadru între Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea Programului de cooperare elvețiano-român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse”. Fondurile au avut ca termen de angajare finalul anului 2014, iar plățile aferente vor putea fi efectuate până la sfârșitul anului 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here