Prin impozitare, depozitele bancare vor deveni paguboase pentru romani

0
616
money-an

money-anLa depozitele in lei, profitul ar putea fi de 1,8%, in conditile in care rata inflatiei va fi de cel putin 3,5%. Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, prin impozitarea depozitelor si conturi de economii la tranzactii cu actiuni sau cu valuta, romanii ar putea iesi in pierdere.

 

Astfel, potrivit unui calcul facut de Romania Libera la o dobanda medie de 5,5%, cat ofera in prezent bancile pentru conturile de economii in lei, in situatia in care o persoana fizica allege sa depuna initial 1.000 lei si apoi, lunar, timp de un an, cate 300 lei, va avea un castig total dupa impozitare si platacomisioanelor de doar 80 lei. Randamentul obtinut dupa un an este de 1,8%, in conditiile in care, in cel mai bun caz, inflatia anuala va fi de 3,5%, adica dubla. Randamentul depozitelor la termen ar putea si el scadea, de la 8% la 6,9% pe an.

si personele care au actiuni la bursa vor fi afectate. Proiectul de lege prevede eliminarea impozitului de 1% pentru tranzactiile cu titluri detinute mai mult de un an si introduce impozitul de 16% pentru toate tranzactiile de acest tip.

Persoanele care efectueaza tranzactii de vanzare/cumparare de valuta la termen  vor plati un impozit de 10%. Tot cu 10%, valoare care va fi platita anticipat, va fi impozitata si tranzactionarea de actiuni la bursa. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here