Primire consul general al Ungariei la Cluj

0
663

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Horea Uioreanu, impreuna cu domnul vicepresedinte Vakar Istvan, au primit astazi, 25 septembrie 2012, vizita noului consul general al Ungariei la Cluj, domnul Magdo Janos.

Vizita consulului maghiar, una dintre primele vizite oficiale efectuate dupa preluarea mandatului, se inscrie in contextul seriilor de intalniri cu oficialitatile locale si judetene din judetul Cluj, dar si din celelalte cinci judete din Transilvania incluse in aria de responsabilitate a consulatului, pe care domnul Magdo Janos le realizeaza in vederea stabilirii unor relatii de colaborare si comunicare, atat cu reprezentantii minoritatii maghiare cat si cu autoritatile publice din aria de competenta a consulatului.

in cadrul vizitei, conducerea Consiliului Judetean a prezentat oficialului maghiar specificul regiunii, potentialul economic al judetului, oportunitatile investitionale existente precum si principalele proiecte derulate in prezent de Consiliul Judetean Cluj: extinderea si modernizarea Aeroportului International Cluj-Napoca, reabilitarea si modernizarea drumurilor judetene, edificarea centrului de management integrat al deseurilor, revitalizarea fabricii de incaltaminte Clujana s.a.. Totodata, in vederea identificarii unor domenii de interes comun si a unor potentiale proiecte care sa fie derulate in parteneriat, a fost trecuta in revista lista celor peste 40 de entitati publice care functioneaza sub autoritatea forului administrativ judetean. Astfel, printre primele directii identificate in ceea ce priveste posibilitatea derularii unor proiecte comune, au fost abordate atat posibilitatea deschiderii unei rute aeriene directe intre municipiul Cluj-Napoca si capitala Ungariei, Budapesta, cat si alte proiecte referitoare la dinamizarea schimburilor economice bilaterale si atragerea de noi investitori, depunerea in comun a unor proiecte cu finantare europeana de catre institutiile aflate sub autoritatea Consiliului Judetean si institutii omoloage din Ungaria, efectuarea de diverse schimburi de experienta sectoriale, atragerea de turisti maghiari in judetul nostru s.a. Consulul general al Ungariei la Cluj a asigurat conducerea Consiliului Judetean Cluj de sprijinul sau total pentru promovarea acestor initiative de colaborare, urmand a intreprinde in tara sa lobby-ul si demersurile necesare in vederea materializarii lor. Totodata, in cadrul intalnirii a fost prezentat si istoricul relatiilor de cooperare dintre judetul Cluj si Ungaria, relatii concretizate, pe langa deschiderea fata de companiile din tara vecina si de programele comune de colaborare, prin incheierea, inca din anul 2001, a unor protocoale de colaborare cu doua judete din tara vecina, Baranya si Fejer. in acest context, a fost subliniata din nou necesitatea aprofundarii relatiilor de cooperare dintre Romania si Ungaria, cu accent pe dezvoltarea relatiilor culturale, dar si a celor  economice.

„Ne bucura faptul ca una dintre primele vizite de lucru ale noului consul general al Ungariei la Cluj a fost intreprinsa la Consiliul Judetean Cluj. Acest fapt demonstreaza importanta pe care judetul nostru, model de bune practici in ceea ce priveste multiculturalismul si convietuirea multietnica, o va avea in cadrul demersurilor domniei sale de aprofundare a colaborarii romano-maghiare, in beneficiul reciproc al ambelor parti”, a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Horea Uioreanu.

Noul consul general al Ungariei, domnul Magdo Janos are 42 de ani si s-a nascut in Brasov, unde a si locuit pana in anul 1990, cand a plecat in Ungaria. Si-a facut studiile la Budapesta si Bon si a intrat in Ministerul de Externe al Ungariei in anul 2001, fiind diplomat de cariera. Magdo a mai detinut functii diplomate la Berlin si Atena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here