Prima Casa 4 ii lasa deocamdata indiferenti de proprietarii din marile orase din tara

0
740
imobiliareRO

imobiliareROIndicele imobiliare.ro a oscilat cu mai putin de 1 procent in ultimele treizeci de zile, aprilie neaducand foarte mult dinamism pe piata rezidentiala. Valoarea medie, 1.049 euro/mp util, este cu 0,6% mai ridicata decat cea inregistrata in martie. Indicele calculat la nivelul principalelor orase din tara arata ca, in continuare,

nu exista o directie clara spre care se indreapta sectorul rezidential. Asistam, asadar, la cresteri usoare de pret in Constanta, Ploiesti, Timisoara, dar si in Capitala pentru anumite categorii de apartamente, in contrast cu scaderile de pret inregistrate in Brasov, Iasi si Cluj-Napoca. in toate cazurile enumerate mai sus, variatiile sunt foarte mici.
Imobiliarele nu s-au aflat pe lista de prioritati ale romanilor in aprilie
Interesul cumparatorilor pe segmentul rezidential a scazut in luna aprilie in comparatie cu inceputul de an. Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru a patra luna din an a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util, cu 0,6% mai mult decat in martie. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.201 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 12,7% mai mici. « Proprietarii au ramas in mare masura indiferenti si lipsiti de reactie imediata fata de implementarea Programului Prima Casa 4, pe segmentul apartamentelor vechi oscilatiile de pret fiind cuprinse intre -0,3% in Brasov si +0,7% in Cluj. in aprilie, variatii mai mari ale pretului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reactionand insa intr-un mod contrastant de la un oras la altul », sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.184 euro/mp util (+1,3%) pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a patra luna consecutiv, o usoara crestere sub influenta evolutiei apartamentelor noi. Apartamentele vechi nu au cunoscut o evolutie semnificativa.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la valoarea de 1.390 euro/mp util, in crestere cu 4,5% fata de luna martie. Cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi mari, care s-au scumpit cu aproape 5%. Garsonierele noi au inregistrat cea mai mica rata de crestere in ultimele 30 de zile, de 0,9%.
in aprilie, pretul apartamentelor vechi din Capitala a ramas mai degraba constant. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.101/euro mp de suprafata utila, cu 0,1% mai mult decat in luna precedenta, dar cu 11,3% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Nicio categorie de apartamente vechi din Capitala nu a inregistrat o oscilatie de pret mai mare de 1% in ultimele 30 de zile.

Brasov

Brasovul se regaseste printre orasele care au cunoscut o evolutie in scadere a preturilor in luna aprilie. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 871 euro/mp de suprafata utila, cu 0,3% mai putin decat in luna martie. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6,8% mai mic. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 934 euro/mp si a scazut in ultimele treizeci de zile cu 0,5%. si in cazul apartamentelor vechi, pretul solicitat de proprietari in luna aprilie a scazut, dar cu doar 0,3%.
in aprilie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, pretul acestora coborand de la 870 euro/mp util pana la o valoare medie de 867 euro/mp util. Garsonierele au cunoscut cea mai mare crestere de pret : +1%. Pretul cerut pentru apartamentele cu doua camere a crescut in aprilie nesemnificativ, cu 0,2%. Apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de 1,5%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,9% in intervalul analizat. in comparatie cu aprilie 2010, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 8,4% mai ieftine.

Cluj-Napoca

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o usoara scadere de 0,6%, in aprilie. Astfel, pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca pentru a patra luna din an este de 982 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 7% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Scaderea de pret a fost resimtita pe segmentul apartamentelor noi, influentand evolutia generala de pret. Pretul apartamentelor noi a inregistrat o scadere de 3,7% in ultimele treizeci de zile, pana la 933 euro/mp, valoare mai mica cu 9% decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Cluj-Napoca a evoluat diferit, ajungand la valoarea medie de 1.005 euro/mp util, in crestere cu 0,7% fata de luna martie. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatata o crestere importanta de 2,8%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 0,6% in ultimele treizeci de zile, aceeasi variatie de pret fiind inregistrata si de apartamentele vechi cu doua camere. Preturile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 6,5% mai mici in comparatie cu luna aprilie 2010, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul apartamentelor vechi cu doua camere.

Constanta

Preturile apartamentelor din Constanta au recuperat terenul pierdut in luna martie, crescand cu 1% in aprilie. Valoarea medie inregistrata pentru luna aprilie este de 950 euro/mp util. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,6% de la 945 euro/mp util pana la 970 euro/mp util. Tendinta s-a manifestat mai putin insa in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in aprilie, o crestere de 0,3%, atingand valoarea de 943 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta sunt, in medie, cu 7% mai mici.
Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,3% in luna aprilie, avand o evolutie similara cu cea inregistrata in luna precedenta, atingand valoarea de 943 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, s-au inregistrat scumpiri in cazul unitatilor cu trei camere (0,4%), dar mai ales la garsoniere (1,6%). Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,4%. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 10,1%, iar cea mai mica, de 6,7%, apare in cazul apartamentelor cu trei camere.

Timisoara

Preturile apartamentelor din cel mai mare oras din vestul tarii inregistreaza o crestere de 0,6%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru a patra luna din an urca din nou peste pragul de 800 euro, pana la 803 euro/mp util. La Timisoara, intalnim in continuare cea mai mare diferenta de pret fata de aceeasi perioada a anului trecut: aproape 15%. Apartamentele noi s-au scumpit in intervalul analizat cu 2,1%. Pretul mediu pentru aceasta categorie este de 861 euro/mp util. in acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vanzare a ramas practic constant (+0,1%). In aprilie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a crescut nesemnificativ la 790 euro, cu 0,1% mai mult decat in martie. Situatia se prezinta insa diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu patru camere au inregistrat cea mai mare scadere de pret, de 2,7%. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 1%. Garsonierele au inregistrat o scadere de 2,4%, in timp ce pretul apartamentelor cu trei camere a recuperat din terenul pierdut in perioada anterioara, apreciindu-se cu 1%. in comparatie cu luna aprilie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 11,2% in cazul garsonierelor si 20,5% in cazul apartamentelor cu patru camere, aceasta fiind cea mai mare diferenta inregistrata la nivel national

Iasi
Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica, pentru luna aprilie 2011, o valoare medie de 817 euro/mp util, in scadere cu 3%, fata de luna martie. in comparatie cu luna aprilie 2010, preturile solicitate in prezent pentru apartamentele scoase la vanzare in capitala Moldovei sunt cu 11,1% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita cu precadere in cazul apartamentelor noi.

Ploiesti
Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, in luna aprilie, o valoare medie de 895 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Pretul apartamentelor de aici a inregistrat, in ultimele treizeci de zile, o crestere de 1,6%. in comparatie cu luna aprilie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu aproape 11% mai mici.

Metodologie
Indicele imobiliare.ro reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente, cu destinatie rezidentiala, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentiile imobiliare si proprietari. Indicele este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.
Indicele imobiliare.ro la nivel de orase reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente cu destinatie rezidentiala in fiecare oras analizat, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentii imobiliare si proprietari. Este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 30 zile fata de ziua de raportare. La nivel de orase, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara, Iasi si Ploiesti. Pentru a oferi o estimare cat mai precisa, Indicele imobiliare.ro are la baza un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piata prin: identificarea si eliminarea ofertelor duplicat si a celor cu preturi sau suprafete gresite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, doua, trei, patru sau mai multe camere. Despre imobiliare.ro: Lansat in aprilie2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 19 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here