Prima Casa 3 – o solutie buna, daca bancile se vor implica mai mult

0
739

Una dintre solutiile oferite de Consiliul Investitorilor Straini (CIS) pentru relansarea economica a fost lansarea celei de a treia parti a programului Prima Casa, prin care autoritatile sa acorde garantii pentru credite destinate achizitionarii de locuinte al caror pret sa fie de 100.000 de euro. Investitorii imobiliari cred ca ideea e buna, dar bancile ar trebui sa riste mai mult.

In prezent, plafonul acordat pentru programul Prima Casa 2 este de 60.000 de euro pentru achizitia de locuinte in imobile finalizate. Pana acum s-au acordat finantari totale de 700 milioane de euro, iar bancherii il considera un succes. Urmatoarea etapa ar trebui sa fie garantarea a macar 50% din credite destinate achizitionarii de locuinte cu un pret 100.000 de euro, disponibile la vanzare pe piata.
„Cred ca ideea celor de la CIS e buna, dar ar fi o problema. Piata imobiliara se lupta cu lipsa de incredere, iar faptul ca bancile nu vor sa si asume riscuri prea mari nu e de natura sa incurajeze clientii sa ceara finantari pentru achizitii imobiliare. Noi am facut eforturi sa oferim publicului servicii complete, si ne-am asumat riscuri mari, daca ne gandim la banii investiti, dar asa e firesc. Daca bancile ar participa mai mult la acest risc, cumparatorii si-ar recapata increderea in piata”, spune Nimrod Zvik, directorul de markting al Be Igloo, organizatia de vanzari a investitorului imobiliar Romania Invest, care are in portofoliu circa 750 de apartamente in mai multe proiecte rezidentiale.
Programul pentru Crestere Economica al CIS afirma faptul ca prin Prima Casa 3 s-ar putea acorda imprumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro, prin largirea bazei de potentiali aplicanti.
„Noi nu cerem ca statul sa se implice prin a oferi incredere bancilor, cand afacerea bancilor e creditarea. Ele ar trebui sa ofere incredere in piata, sa-si deschida portile catre finantarea celor care vor sa cumpere locuinte noi, pentru ca astfel ar intra bani in circuitul economic si ar fi bine pentru toata lumea”, continua Nimrod Zvik.
„Unele banci au inteles ca ele trebuie sa faca primul pas. Daca vor incuraja piata, lucrurile vor incepe sa se miste, iar relansarea imobiliarelor ar insemna si relansarea constructiilor si a tuturor industriilor care depind de piata imobiliara”, conchide Nimrod Zvik.
Be Igloo este organizatia de vanzari pentru fondul de investitii norvegian Romania Invest, infiintata in februarie 2009. Fondul de investitii are un portofoliu de aproximativ 750 de locuinte in toate zonele din Bucuresti si este in discutii cu mai multi dezvoltatori, pentru achizitia altor apartamente in ansambluri rezidentiale din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here