Preturile de consum au crescut in mai, inflatia anuala a urcat la 4,4%

0
631
inflatie

inflatiePreturile de consum au crescut in luna mai cu 0,1%, ceea ce a condus la majorarea ratei anuale a inflatiei de la 4,28% in aprilie la 4,4%, estimeaza membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Estimarile variaza intre 0,1% si 0,3% in ceea ce priveste inflatia lunara si intre 4,4% si 4,6% referitor la rata anuala, potrivit unui sondaj intern al asociatiei.

Totodata, 70% dintre respondenti anticipeaza ca rata lunara a inflatiei s-a situat in mai la 0,1%.

in luna mai 2009, preturile de consum au stagnat, rata inflatiei fiind de numai 0,01%.

Pentru finele anului 2010, jumatate dintre analistii participanti la sondaj considera ca rata anuala a inflatiei se va situa la 4%, in contextul in care estimarile variaza intre 3,7% si 4,7%.

BNR a revizuit in urcare, in luna mai, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%.

Preturile de consum au crescut in aprilie cu 0,35% fata de martie, astfel ca inflatia anuala a urcat la 4,28%, ca urmare a deprecierii leului si scumpirii medicamentelor.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008, care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here