Preturile apartamentelor din Romania nu se opresc din scadere: un nou prag minim atins pentru a treia luna consecutiv

0
611

Asistam, pentru a treia luna consecutiv, la stabilirea unui nou nivel minim al preturilor apartamentelor la nivel national, al ultimilor patru ani. Valoarea medie a Indicelui national imobiliare.ro pentru luna septembrie, 963 euro/mp util, este cu 0,4 % mai mica decat cea inregistrata in august. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele la nivel national sunt mai ieftine cu 8,1%, tendinta fiind una de accentuare a acestei diferente, situatie similara cu perioada de la inceputul crizei. Totusi, nu in toate orasele au fost inregistrate scaderi in septembrie. Astfel, in Cluj-Napoca, Constanta sau Ploiesti preturile solicitate pentru apartamente chiar au crescut. Panta descendenta a fost insa puternic resimtita in Timisoara, dar si in Brasov.

«  Pentru a treia luna consecutiv, Indicele imobiliare.ro calculat la nivel national raporteaza un nou prag minim al preturilor apartamentelor din Romania. Chiar daca preturile nu au scazut in toate orasele mari din tara, situatia prezenta poate fi asemanata cu cea de la inceputul crizei, cand asistam lunar la stabilirea unor noi valori minime. Chiar si acolo unde preturile nu au scazut in ultima luna, valorile raportate sunt apropiate de valorile minime ale ultimilor patru ani.   », explica Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Indicele imobiliare.ro Bucuresti

Preturile mediu al apartamentelor noi si vechi  calculat la nivelul intregii Capitale a scazut usor in luna septembrie pana la valoarea de 1.127 euro/mp util, valoare cu doar 2 euro mai ridicata decat recordul minim al ultimilor patru ani, atins in iulie. Totusi, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata o valoare mai mica cu 2%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna septembrie la valoarea de 1.290 euro/mp util, in usoara crestere (0,2%) fata de luna august. in comparatie cu septembrie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu aproximativ 5% mai mic. Desi apartamentele noi cu doua si trei camere s-au scumpit in acest interval cu 0,3%, respectiv 1,1%, garsonierele s-au ieftinit cu 3% in ultimele treizeci de zile. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu pana la 7,5% mai ieftine, cea mai mare diferenta fiind intalnita in cazul unitatilor cu o camera.

Luna septembrie nu a adus modificari semnificative in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Totusi, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 5,7% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul unitatilor cu trei camere, care s-au scumpit cu 1,1%. Apartamentelor cu doua camere s-au ieftinit cu 0,8% in ultimul interval analizat. in acelasi timp, garsonierele s-au scumpit cu 0,6%. Fața de aceeași perioada a anului trecut, cea mai mare diferența de pret este constatata in cazul garsonierelor care sunt mai ieftine, in prezent, cu peste 7%.

Brasov

Brasovul se regaseste printre orasele in care apartamentele s-au ieftinit in ultimele treizeci de zile. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare aici a atins, in luna septembrie, valoarea de 844 euro/mp de suprafata utila, cu 0,7% mai putin decat in luna precedenta. Aceasta este, totodata, valoarea minima a ultimilor patru ani inregistrata pentru acest oras. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile actuale sunt, in medie, cu 2% mai mici. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut cu 0,9% in ultimele treizeci de zile pana la valoarea de 881 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu aproape 4%.

in ceea ce priveste evolutia pretului mediu solicitat pentru apartamentele vechi din Brasov, in luna septembrie, a fost inregistrata valoarea medie de 841 euro/mp, cu 0,4% mai putin fața de luna trecuta. Valoarea actuala este, de altfel, cu aproximativ 2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Daca pretul garsonierelor a crescut cu 0,7% in ultimele treizeci de zile, apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit usor in luna septembrie. in acelasi timp, pretul unitatilor vechi cu trei camere a crescut nesemnficativ in ultimele treizeci de zile. De remarcat faptul ca unitatile vechi cu doua si trei camere sunt mai ieftine cu putin peste 2% fata de anul trecut, in vreme ce pretul garsonierelor din Brasov este mai ridicat cu 3,8%.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca s-a numarat printre orasele in care preturile apartamentelor au crescut in luna septembrie, la fel ca in august. De aceasta data, insa, vorbim de o crestere de aproximativ 2%. Astfel, Indicele imobiliare.ro calculat pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna septembrie are o valoare medie de 921 euro/mp. Valoarea actuala este totusi cu aproape 5% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni. Apartamentele noi din orasul de pe Somes sunt cele care au dat tonul, scumpindu-se cu 3% in ultimele treizeci de zile, pana la 837 euro/mp util, dupa mai multe luni de scadere. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10%, fapt cauzat de un ritm alert de scadere in prima jumatate a anului.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 983 euro/mp util, in luna septembrie. Asistam asadar la o crestere de 1,3% si pe acest segment. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,5% mai ieftine, aceasta fiind cea mai mica diferenta inregistrata pe segmentul vechi dintre toate orasele analizate. Pe categorii de apartamente, tendințele au fost similare. Atat in cazul garsonierelor cat si al unitatilor vechi cu doua si trei camere, a fost constatata o crestere cuprinsa intre 0,7% si 1,6%. in comparatie cu luna septembrie a anului trecut, preturile solicitate in prezent de proprietarii din Cluj-Napoca sunt aproape la acelasi nivel, diferentele fiind cuprinse intre -0,5% in cazul unitatilor cu trei camere si +0,6% in cazul garsonierelor. Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu exceptia Capitalei.

Constanta    

Apartamentele scoase la vanzare in Constanta s-au scumpit in ultimele treizeci de zile. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului pentru luna septembrie a atins valoarea de 872 euro/mp util, cu 0,9% mai mult decat in luna precedenta. Valoarea actuala este, totodata, cu 9% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. in ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, inregistram o crestere de 0,6%, de la 892 euro/mp util pana la 897 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele noi din Constanta sunt, in medie, cu aproape 8% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,9% in luna septembrie, atingand valoarea de 866 euro/mp util. Totusi, aceasta valoare este cu aproape 10% mai mica decat in urma cu 12 luni, diferenta fiind semnificativa. in ultimele treizeci de zile, toate tipurile de apartamente vechi s-au scumpit. Daca in cazul unitatilor cu doua si trei camere vorbim de o crestere de sub 1%, pretul garsonierelor din Constanta s-a ajustat cu peste 5% in ultimele treizeci de zile. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ecarturile sunt semnificative, dar cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor vechi cu trei camere care sunt cu 12% mai ieftine in prezent.  

Timisoara

Luna septembrie aduce preturi considerabil mai mici pe piata rezidentiala din cel mai mare oras din vestul tarii. Astfel, apartamentele din Timișoara s-au ieftinit cu 1,3% in ultimele treizeci de zile. Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la nivelul orasului pentru luna septembrie, 780 euro/mp util, este foarte apropiata de cea mai mica valoare a ultimilor patru ani (789 euro/mp) inregistrata in mai 2011. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile apartamentelor din Timisoara sunt mai ieftine cu 3,7%. in septembrie, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 886 euro/mp util, inregistrand o scadere de 1,6% in ultimele treizeci de zile. Totodata, pretul mediu actual solicitat pentru unitatile noi este cu aproape 3% mai ridicat decat cel afisat in aceeași perioada a anului trecut.

in ultimele treizeci de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vech
i a ajuns la 766 euro, valoare cu 1,5% mai mica decat cea inregistrata in august. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, unitatile vechi din acest oras sunt mai ieftine cu 4,5%, Timisoara ramanand orasul cu cele mai ieftine apartamente pe segmentul vechi. Pe categorii de apartamente, in ultimele treizeci de zile, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cel mai mult (1,2%), fiind urmate de garsoniere, care s-au ieftinit cu 0,9%. in acelasi interval, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,6%. in comparatie cu luna septembrie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -1,6% in cazul apartamentelor cu trei camere si -5,3 % in cazul garsonierelor. Unitatile cu doua camere sunt mai ieftine cu 5% fata de anul trecut.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, pentru luna septembrie, o valoare medie de 825 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o crestere de 1,6% inregistrata in ultimele treizeci de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti este contrara trendul general national. in comparatie cu luna septembrie 2011, preturile solicitate in prezent sunt mai mici cu 5,3%.

Metodologie
Indicele imobiliare.ro reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente, cu destinatie rezidentiala, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentiile imobiliare si proprietari. Indicele este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.

Indicele imobiliare.ro la nivel de orase reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente cu destinatie rezidentiala in fiecare oras analizat, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentii imobiliare si proprietari. Este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 30 zile fata de ziua de raportare. La nivel de orase, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara si Ploiesti.
Pentru a oferi o estimare cat mai precisa, Indicele imobiliare.ro are la baza un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piata prin: identificarea si eliminarea ofertelor duplicat si a celor cu preturi sau suprafete gresite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, doua, trei, patru sau mai multe camere.

Despre imobiliare.ro:
Lansat in ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 32 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here