Preturile apartamentelor din Romania la un nou nivel minim pentru a doua luna consecutiv

0
652

Valoarea medie a Indicelui national imobiliare.ro pentru luna august, 967 euro/mp util, este cu 0,8 % mai mica decat cea inregistrata in iulie. inregistram, pentru a doua luna consecutiv, un nou nivel minim al preturilor apartamentelor din Romania, de la inceputul crizei imobiliare si pana in prezent. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele la nivel national sunt mai ieftine cu 6,2%, tendinta fiind una de accentuare a acestei diferente. Totusi, in Capitala, Timisoara si Cluj-Napoca preturile nu au scazut in luna august.

Panta descendenta a fost insa puternic resimtita in orase precum Brasov, Constanta sau Ploiesti. «  Asistam, pentru a doua luna consecutiv, la atingerea unui nou prag minim al indicelui preturilor apartamentelor calculat  la nivel national. Pe anumite categorii de apartamente, cum ar fi unitatile vechi cu trei camere din Brasov, inregistram scaderi de peste 4%, comparabile cu cele de la inceputul crizei. in acelasi timp, in Constanta de exemplu, Indicele imobiliare.ro a inregistrat un nivel minim record atat pe segmentul nou, cat si pe cel vechi  », explica Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Indicele imobiliare.ro Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti inregistreaza, pentru luna august, o valoare medie de 1.128 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in usoara crestere, dar cu doar 0,3% mai mult decat pragul minim atins in iulie. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt mai ieftine in prezent cu 4,6%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna august la valoarea de 1.287 euro/mp util, in usoara scadere fata de luna iulie. in comparatie cu august 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu aproape 6% mai mic. Desi apartamentele noi cu doua si trei camere s-au scumpit in acest interval, evolutia preturilor garsonierelor a fost contrarie. Unitatile locative cu o camera s-au ieftinit cu 0,3% in ultimele treizeci de zile.

Luna august nu a adus modificari importante de pret in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Totusi, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 5,8% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor, care s-au scumpit cu 1%. Apartamentelor cu doua camere s-au ieftinit cu 0,3%. in acelasi timp, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 0,2%. Fața de aceeași perioada a anului trecut, cea mai mare diferența este constatata in cazul apartamentelor cu trei camere care sunt mai ieftine, in prezent, cu peste 7%.

Brasov

in ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Brasov au inregistrat cel mai mare ritm de scadere, in special sub influenta evolutiei apartamentelor noi. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a atins, in luna august, valoarea de 850 euro/mp de suprafata utila, cu 2,2% mai putin decat in luna precedenta. Pretul mediu actual este foarte apropiat de valoarea minima a ultimilor patru ani, atinsa in luna mai 2012 (848 euro/mp util). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile actuale sunt, in medie, cu 2,3% mai mici. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut in ultimele treizeci de zile pana la valoarea de 889 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu 2,6%.

Evolutia atipica este confirmata si in cazul apartamentelor vechi, al caror pret solicitat de proprietari a ajuns, in luna august, la o valoare medie de 855 euro/mp, in crestere cu 1,2% fața de luna trecuta. Valoarea actuala este, de altfel, foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni. Daca pretul garsonierelor a crescut cu aproximativ 2%, apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cu 0,8% in luna august. Mai mult, pretul apartamentelor vechi cu trei camere a scazut cu peste 4% in ultimele treizeci de zile.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca s-a numarat printre orasele in care preturile apartamentelor au crescut in luna august. Chiar daca vorbim de o crestere de doar 0,4%, evolutia din ultima perioada vine pe fondul mai multor luni consecutive de scadere a preturilor. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna august are o valoare medie de 903 euro/mp. Valoarea actuala este cu peste 6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni si, totodata, foarte apropiata de recordul minim inregistrat de la inceputul crizei pana in prezent pentru preturile apartamentelor din Cluj-Napoca, stabilit in iulie. Apartamentele noi din orasul de pe Somes s-au ieftinit cu 1% in ultimele treizeci de zile, pana la 813 euro/mp util in august. Un nou nivel minim este atins pe acest segment. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 12% si au cel mai accentuat ritm de scadere dintre toate orasele analizate.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 970 euro/mp util, in luna august. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 1,1% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, tendințele au fost diferite. in cazul garsonierelor si al unitatilor cu doua camere, a fost constatata o scadere de 0,7%, respectiv 0,3%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit, insa, cu 1,4%. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, daca apartamentele cu trei camere sunt mai ieftine cu 3%, garsonierele si unitatile cu doua camere au preturi usor mai ridicate. Totodata, Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu exceptia Capitalei.

Constanta    

Apartamentele scoase la vanzare in Constanta continua sa se ieftineasca. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului pentru luna august a atins valoarea de 864 euro/mp util, cu 1,4% mai putin decat in luna precedenta. Valoarea actuala este cu 9,5% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut.  in august, a fost atins, totodata, nivelul minim al preturilor apartamentelor din Constanta din ultimii patru ani. in ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, inregistram o scadere de 1,8%, de la 908 euro/mp util pana la 892 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele noi din Constanta raman, in medie, cu 5% mai mici, nivelul actual fiind totodata cel mai scazut inregistrat pe acest segment de la inceputul crizei pana in prezent.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 1,3% in luna august, atingand valoarea de 858 euro/mp util, cu peste 10% mai mica decat in urma cu 12 luni, atingandu-se si pe acest segment un nivel minim record al ultimilor ani. in ultimele treizeci de zile, unitatile cu doua camere sunt singurele care nu s-au devalorizat, inregistrand o crestere de pret de 0,6%.  Totusi, in aceeasi perioada, garsonierele s-au ieftinit din nou, de aceasta data cu 4,7%, in timp ce pretul apartamentelor cu trei camere a inregistrat o scadere de 3,1%. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor vechi cu trei camere care sunt cu aproape 11% mai ieftine in prezent.

Timisoara

Luna august aduce preturi sensibil mai ridicate pe piata rezidentiala din cel mai mare oras din vestul tarii, contrar tendintei manifestate la nivel national. Astfel, apartamentele din Timișoara s-au scumpit cu 0,8% in ultimele treizeci de zile,  valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la nivelul orasului pentru luna august, 790 euro/mp util, fiind cu doar 1,1% mai mica decat valoarea inregistrata in urma cu cu 12 luni. Diferenta este sensibil mai mare (de 1,5%)  in cazul unitatilor vechi, care, cu o valoare medie a prețului cerut de 778 euro/mp util, sunt cele mai ieftine dintre toate orasele analizate. Pe de alta parte, in august, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 900 euro/mp util, inregistrand o crestere de peste 3% in ultimele treizeci de zile. Totodata, pretul mediu actual este cu 2,4% mai ridicat decat cel afisat in aceeași perioada a anului trecut.

in ultimele treizeci de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazu
l apartamentelor vechi a ajuns la 778 euro, valoare mai ridicata cu 0,5% decat in iulie Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Timisoara sunt mai ieftine cu 1,5%. Pe categorii de apartamente, in ultimele treizeci de zile, garsonierele au recuperat cel mai mult, scumpindu-se cu aproape 2%. in acelasi interval, unitațile cu doua s-au scumpit cu 0,6%, in timp ce apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de pret de 0,1%. in comparatie cu luna august 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre +0,7% in cazul apartamentelor cu trei camere si -6% in cazul garsonierelor. Unitatile cu doua camere sunt mai ieftine cu 4,1% fata de anul trecut.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, pentru luna august, o valoare medie de 812 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 1,3% inregistrata in ultimele treizeci de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti se inscrie in trendul national, dar a fost atins, totodata, un nou prag minim de la inceputul crizei incoace. in comparatie cu luna august 2011, preturile solicitate in prezent sunt mai mici cu 5,8%.

Metodologie
Indicele imobiliare.ro reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente, cu destinatie rezidentiala, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentiile imobiliare si proprietari. Indicele este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.
Indicele imobiliare.ro la nivel de orase reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente cu destinatie rezidentiala in fiecare oras analizat, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentii imobiliare si proprietari. Este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 30 zile fata de ziua de raportare. La nivel de orase, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara si Ploiesti.
Pentru a oferi o estimare cat mai precisa, Indicele imobiliare.ro are la baza un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piata prin: identificarea si eliminarea ofertelor duplicat si a celor cu preturi sau suprafete gresite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, doua, trei, patru sau mai multe camere.

Despre imobiliare.ro:
Lansat in ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 32 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here