Pretul scazut baga distribuitorii de energie din Bulgaria in faliment

0
903
energie-electrica-pret-scumpire

Cei trei distribuitori de energie din Bulgaria, CEZ, EVN si Energo Pro, risca falimentul, din cauza scaderii preturilor electricitatii din martie 2013, a noilor reguli privind achizitia de energie regenerabila si a piedicilor de rambursare a cheltuielilor impuse de Comisia de Stat pentru Energie, informeaza Mediafax.

Confederatia Sindicatelor Independente din Bulgaria (CITUB) a avertizat ca posibilele concedieri in sectorul minier, provocate de achizitia prioritara a energiei regenerabile, ar putea determina oamenii sa distruga panourile solare si turbinele eoliene, a relatat publicatia Sega, citata de Novinite.

Potrivit unui comitet parlamentar in domeniul energiei, situatia companiei EVN este cea mai problematica, intrucat din iunie 2012 a inregistrat pierderi de 300 de milioane de leva (150 milioane euro).

Energo Pro a acumulat pierderi de 15,7 milioane de leva (7,2 milioane euro) in acest an, iar suma ar putea atinge 143 milioane de leva (71,5 milioane euro) la sfarsitul lui 2013, a declarat Plamen Stefanov, presedintele consiliului de administratie al companiei.

CEZ ar putea inrgistra la randul ei in Bulgaria pierderi de aproape 200 de milioane de leva (100 milioane euro).

Reducerile tarifelor la electricitate din luna martie ar putea provoca EVN pierderi de 35 de milioane de leva (17,5 milioane euro), iar Energo pro de 24,6 milioane de leva (12,3 milioane euro).

in luna martie, EVN a anuntat ca risca falimentul, din cauza modificarii regulilor de achizitii guvernamentale de energie regenerabila.

Joerg Sollfelner, director general al EVN Bulgaria, a explicat ca distribuitorii de energie au inceput sa inregistreze pierderi dupa ce DKEVR a modificat modelul de formare a preturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here