Presedintele BCE: Suntem pregatiti sa facem orice pentru a proteja euro

0
593
draghi

draghiBanca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa ia toate masurile pentru a proteja euro, a declarat, joi, la Londra, presedintele BCE, Mario Draghi, indicand ca institutia este pregatita sa intervina pentru reducerea costurilor de imprumut aflate la niveluri nesustenabile in cazul unor tari.

„In limita mandatului nostru, BCE este gata sa faca orice este necesar pentru protejarea monedei euro. Si credeti-ma, va fi de ajuns”, a spus Draghi, in timpul unei conferinte, potrivit Bloomberg.

Banca se afla sub presiune din parea statelor zonei euro pentru a-si asuma un rol mai important in lupta impotriva crizei datoriilor. Presedintele BCE a subliniat progresele „extraordinare” ale liderilor europeni in ultimele sase luni, insa a avertizat ca rolul bancii centrale nu este de a actiona in locul acestora.

Seful BCE a indicat ca institutia ar putea interveni pentru reducerea costurilor de imprumut ale unor state confruntate cu probleme majore la finantarea din piata.

„In masura in care nivelul costurilor de imprumut afecteaza functionarea canalelor de transmisie a politicii monetare, intra in mandatul nostru”, a spus el.

Afirmatiile presedintelui BCE au influentat pozitiv bursele europene, iar euro s-a apreciat cu circa 1% fata de dolar, la 1,227 dolari.

Comentariile lui Draghi vin in contextul cererilor Spaniei ca BCE sa faca mai mult pentru a lupta impotriva incertitudinilor de pe piata financiara, dupa ce randamentele obligatiunilor guvernului de la Madrid au atins noi recorduri in aceasta saptamana. Randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani a coborat dupa declaratiile lui Draghi, cu 0,14 puncte, la 7,24%.

BCE a redus la inceputul lunii iulie principalele rate ale dobanzilor cu 0,25 puncte procentuale, aducand dobanda de politica monetara la minimul record de 0,75%. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here