Premiul Gopo pentru intreaga cariera i se va decerna actritei Tamara Buciuceanu-Botez

0
646
premiu-diploma

premiu-diplomaActrita Tamara Buciuceanu-Botez va primi premiul pentru intreaga activitate la editia de anul acesta a galei Gopo, care va avea loc luni, la Platinum Business & Convention Center din Bucuresti, informeaza organizatorii. Tamara Buciuceanu-Botez s-a nascut in 1929,

la Tighina (astazi in Republica Moldova). Figura legendara a teatrului si filmului romanesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o cariera impresionanta, ce se intinde pe parcursul a saizeci de ani.

Absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (1952), la clasa profesorului Ion Baltateanu, actrita a debutat in film in 1964, in „Titanic Vals” (regia Paul Calinescu), unul dintre titlurile de referinta ale anilor de inceput ai cinematografului romanesc. Filmografia sa include roluri in productii precum „Grabeste-te incet” (regia Geo Saizescu), „Bocet vesel” (regia Mircea Moldovan) si „Primavara bobocilor” (regia Mircea Moldovan). A ramas in amintirea unei generatii intregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes „Liceenii” (regia Nicolae Corjos).

Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez ramane cel al mosierei Aneta Duduleanu in „Cuibul de viespi” (regia Horea Popescu, 1987), ecranizarea dupa piesa lui Alexandru Kiritescu „Gaitele”. Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului romanesc, „Cuibul de viespi” reuneste in distributie, alaturi de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinica, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu si Tora Vasilescu.

Pentru rolurile emblematice in istoria filmului romanesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensata cu premiul pentru intreaga cariera la Festivalul International de Film Transilvania in 2008, intalnirea cu publicul dupa proiectia filmului „Cuibul de viespi” fiind unul dintre cele mai emotionante momente din istoria de zece ani a evenimentului.

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat si pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, National, Teatrul de Comedie. Actrita s-a remarcat in piese precum „Coana Chirita”, „Romeo si Julieta”, „Cumetrele”, „Mamouret”, „Dimineata pierduta”.

Anul acesta, ea revine pe marile ecrane, alaturi de cuplul-cult al comediei autohtone Stela Popescu si Alexandru Arsinel, in filmul „Toata lumea din familia noastra” (regia Radu Jude).

Tot la editia de anul acesta a premiilor Gopo, scenografa Lidia Luludis, o creatoare cu o filmografie impresionanta, va primi premiul special.

Nascuta pe 1 aprilie 1928, Lidia Luludis este absolventa a Institutului de Arte Plastice din Bucuresti. Este unul dintre cei mai apreciati pictori de costume din Romania, colaborand la peste 40 de lungmetraje de fictiune, printre care se numara „Alo?…ati gresit numarul!” (1958), „Liceenii” (1986), „Un petic de cer” (1983), „Napasta” (1982) si „Tanase Scatiu” (1975). Pentru acesta din urma, Lidia Luludis a primit, in 1976, premiul ACIN.

Tamara Buciuceanu-Botez se alatura, astfel, actorului Iurie Darie, care va primi premiul pentru intreaga cariera, iar asistentul de imagine Dumitru Gaita este celalalt cineast recompensat anul acesta cu premiul special, alaturi de Lidia Luludis.

Gala premiilor Gopo este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii si Patrimoniului National si al Babel Communications.

Gala va fi difuzata in direct si in exclusivitate la TV pe ProCinema, online, pe www.premiilegopo.ro si www.voyo.ro, dar si in inima Capitalei, pe mediafatada Cocor Media Channel. Transmisiunea de la covorul rosu, gazduita de Amalia Enache si Mircea Solcanu, va incepe la ora 19.00, in vreme ce gala, prezentata de Andi Moisescu, este programata sa inceapa la ora 20.00. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here