Premierul elen respinge propunerile facute de creditorii institutionali

0
704
grecia-euro-balansoar

Premierul elen Alexis Tsipras a crescut miza in discutiile cu creditorii institutionali, respingand solicitarile acestora ca Guvernul sa ia noi masuri de austeritate in schimbul deblocarii programului de sustinere financiara, informeaza Mediafax.

Tsipras a optat in schimb pentru o solutie neconventionala, de solicitare a amanarii platilor din iunie catre FMI, de 1,6 miliarde de euro, pana la sfarsitul acestei luni, relateaza Bloomberg.

Tsipras a spus joi noaptea, intr- discutie cu cancelarul Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, ca lista de solicitari de reforme a oficialilor din zona euro si FMI, prezentanta in aceasta saptamana, nu poate forma baza unui acord, a declarat un oficial elen.

Guvernul Greciei a cerut in mod oficial, joi seara, Fondului Monetar International (FMI) amanarea pana la sfarsitul lunii iunie a ratelor care au scadenta luna aceasta, primind un raspuns pozitiv.

Solicitarea nu incalca regulile FMI dar abaterea de la practicile standard arata ca Grecia s-ar putea pregati pentru o posibila intrerupere a discutiilor, dupa blocajul din ultimele patru luni.

„Amanarea platilor catre FMI este o escaladare a confruntarilor. Sporeste riscul falimentului si al Grexitului”, a declarat Nicholas Economides, profesor de economie la Stern School of Business a Universitatii din New York.

Indicele ASE al bursei din Atena este in declin cu 3,1%, iar randamentul obligatiunilor pe termen de doi ani in urcare cu 1,76 puncte procentuale, la 25,01%.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here