Premierul a convocat comandamentul pentru situatii de urgenta in urma inundatiilor din judetul Galati

0
941
locuinte-inundate

Sapte persoane si-au pierdut viata, iar o alta este data disparuta, dupa ce au fost luate de viituri, in noapea de miercuri spre joi, in judetul Galati, in timp ce peste 700 de case din 17 localitati din judet au fost inundate, sute de oameni fiind evacuati. Premierul Victor Ponta a convocat, joi, comandamentul pentru situatii de urgenta.

Potrivit raportarilor furnizate de autoritatile judetene, pana la ora transmiterii acestei stiri exista informatii certe legate de decesul a sapte persoane care au fost luate de viituri. De asemenea, o alta persoana este data disparuta, informeaza Mediafax.

In urma viiturilor si-au pierdut viata doi barbati si o femeie din localitatea Cuca, un barbat si o femeie din localitatea Costache Negri, o femeie din Cudalbi si un barbat din comuna Pechea. Persoana disparuta este o fetita de 8 ani din comuna Cudalbi, despre care initial reprezentantii Prefecturii si ai ISU informasera ca ar fi decedata.

Datele cu privire la numarul victimelor inundatiilor se schimba de la o ora la alta, potrivit autoritatilor, astfel ca initial erau raportate de catre Prefectura si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta patru persoane decedate si o persoana disparuta.

Conform reprezentantilor Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati, inundatiile produse in urma ploilor torentiale, care au atins 110 l/mp, formandu-se viituri pe versanti, au provocat pagube importante in 17 localitati din judet, fiind evacuate 519 persoane.

Inundatiile au afectat 700 de locuinte, in unele apa atingand un metru inaltime, precum si peste 500 de curti si gradini.

Potrivit raportarilor Prefecturii Galati, cele mai grave pagube s-au inregistrat in comuna Cudalbi, unde 500 de case si tot atatea curti si gradini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.

In localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusa, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate dupa ce au fost surprinse de inundatii. Tot in aceasta localitate, doua poduri au fost distruse si mai multe portiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate si in localitatea Costache Negri, aceleasi pagube inregistrandu-se si la Maciseni. Ploile au mai produs pagube si la Tecuci, Corni, Foltesti, Mastacani, Rediu, Pechea si Grivita.

La ora transmiterii acestei stiri, circulatia rutiera este blocata pe DN26, intre localitatile Vladesti si Oancea si pe DN 25, intre localitatile Vames si Tudor Vladimirescu, dupa ce carosabilul a fost inundat, apa masurand in unele locuri peste un metru.

De asemenea, este blocat si traficul feroviar pe ruta Galati-Barlad, intre statiile Targu Bujor si Flotesti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o portiune de aproximativ un kilometru.

Totodata, patru localitati din judet sunt nealimentate cu energie electrica.

Premierul Victor Ponta a convocat comandamentul pentru situatii de urgenta

Comandamentul pentru situatii de urgenta a fost convocat la ora 11.30, la Palatul Victoria.

„Avand in vedere precipitatiile abundente cazute in ultimele ore in judetul Galati precum si prognoza meteo pentru orele urmatoare, primul-ministru Victor Ponta a convocat un comandament pentru situatii de urgenta la Palatul Victoria”, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Comandamentul va fi coordonat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, alaturi de care se va afla si ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Secretarul de stat Catalin Chiper merge in zonele din judetul Galati afectate de viitura

Secretarul de stat Catalin Chiper merge, joi, cu un elicopter MAI, in judetul Galati, unde sapte persoane si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri, o alta este data disparuta si sute de oameni au fost evacuati.

Catalin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, va fi insotit de seful IGSU, Ion Burlui, se arata intr-un comunicat de presa al MAI.

Potrivit MAI, in noaptea de miercuri spre joi, peste 350 de echipaje ale pompierilor, jandarmeriei si politiei au intervenit in 12 localitati. Echipele de interventie au salvat 45 de persoane, dintre care 24 de persoane in comuna Costache Negri, 14 in localitatea Cuca si alte sapte in Cudalbi.

Totodata, au fost evacuat peste 330 de persoane din zonele afectate de inundatii. Alaturi de acestea au fost salvate si apoi evacuate peste 120 de animale din gospodariile situate in localitatea galateana Grivita, a precizat MAI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here