Premieră: Electromontaj proiectează, construiește și conectează cei mai înalți stâlpi de înaltă tensiune din România

0
1317

 

 

Bucureşti, 21 octombrie 2022

 

Compania anunță că este în curs de a finaliza construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Cernavodă-Stâlpu, printr-o etapă unică, de conectare a celor mai înalți stâlpi de înaltă tensiune din România, de 150 de metri, situați pe malurile fluviului Dunărea. 90% dintre materialele folosite pentru realizarea acestui proiect sunt de proveniență românească.

 

 

LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu este un proiect dezvoltat de Compania Natională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, co-finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Connecting Europe Facility și implementat de grupul Electromontaj, în calitate de antreprenor.

Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) şi are rolul de a consolida secţiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre şi restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea reţelei de transport al energiei electrice din România, la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

 

Linia electrică aeriană are o lungime de 160 de km și străbate teritoriul a trei judeţe: Constanța (6 km cu dublu circuit), Ialomiţa (94 km cu dublu circuit și 5 km cu simplu circuit) și Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale.

 

De asemenea, LEA include traversarea Dunării în zona Cernavodă şi a braţului Borcea, în apropiere de comuna Stelnica, cu o lungime a panourilor de traversare de 2,6 km la Dunăre și de 1,7 km la Borcea. Traversarea va realiza un coridor comun cu traversările Dunării și liniile existente de 400 kV simplu circuit Cernavodă – Pelicanu și Cernavodă – Gura Ialomiței.

 

Traversarea brațului Borcea a fost realizată cu stâlpi de înaltă tensiune, cu înălțime de 100 m, iar pentru traversarea Dunării sunt folosiți stâlpi de 150 m înălțime, aceștia fiind cei mai înalți stâlpi de înaltă tensiune din România. Stâlpii au fost produși de către Electromontaj în unitatea proprie de producție, la Fabrica de Stâlpi Metalici Zincați, și au fost testați în stația proprie de testare din București, una dintre cele mai mari din lume.

“Suntem parte dintr-un moment istoric în istoria infrastructurii energetice românești, prin această nouă traversare a fluviului Dunărea, ultima fiind realizată în urmă cu 35 de ani,  respectiv LEA 400 Kv Cernavodă – Gura Ialomiței. Sunt onorat și mândru de echipa Electromontaj pentru aceasta performanță, care va facilita dezvoltarea infrastructurii energetice a României. ” – Ionuț Tănăsoaică, CEO Electromontaj.

 

În prezent, Electromontaj mai are în derulare zeci de proiecte, atât în țară, cât și la nivel international, printre care LEA 440 kV dublu circuit Gutinaș-Smârdan și extinderea stației 400 kV Gutinaș, beneficiar CNTEE Transelectrica, LEA 440 kV Porțile de Fier – Anina – Reșița, beneficiar CNTEE Transelectrica – trecerea la tensiunea de la 220kV la 440kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timisoara -Sacalaz – Arad, reconductorare LEA 220 kV Stejaru – Fântânele – Gheorghieni, Racordarea LEA 400 kV Isaccea Varna şi LEA 400 kV Isaccea Dobrudja în staţia 400 kV Medgidia Sud, 2 linii noi de 400 kV care permit conectarea la SEN Bulgaria.

De la începutul anului și până acum, au fost finalizate proiecte în Bulgaria, Grecia și Olanda, s-a deschis o sucursală în Republica Moldova pentru proiecte care vor fi derulate acolo și s-a început încă un proiect în Olanda.

 

 

 

 

 

Despre Electromontaj

 

Electromontaj este o companie tehnologică, înființată în 1949, cu sediul în România, cu proiecte în întreaga lume, lider pe piața construcțiilor energetice din România.

Electromontaj proiecteaza, construiește, transformă și menține infrastructura pentru distribuţia inteligentă a energiei electrice și este o companie cu capital privat 100% autohton.

Din Grupul Electromontaj mai fac parte companiile Emfor, Iproeb și Electrotehnica.

Activitatea de producţie internă este organizată în puncte de lucru răspândite pe tot cuprinsul ţării și precum și în unităţi de producţie proprii în Bucureşti (Fabrica de Stâlpi Zincați) şi în Câmpina (fabrica de Cleme și Armături), și o Stație de Testări pentru Stâlpi Electrici,  una dintre cele mai mari din lume.

Grupul Electromontaj are peste 1.500 de angajați.

Printre cei mai importanți parteneri ai Electromontaj se numără:

Transelectrica, E-Distribuție, Siemens Energy, General Electric, CNAIR, Electrica, Hidroelectrica, Alro Slatina, Delgaz Grid, Alstom Grid Gmbh, Retrasib, Energobit, Energotech, Electromontaj Cluj, Romelectro, UMB, TenneT TSO B.V – Olanda, (ESO) EAD – Bulgaria, GE Renewable Energy – Germania, EAC – Cipru, IPTO – Grecia, MEPIU – Rep. Moldova, NEPCO – Iordania, TRANSCO – Abu Dhabi, ADWEA Abu Dhabi, EDCL -Rwanda, TANESCO – Tanzania.

 

Contact Media:

Mihaela Apostolescu, Coordonator Comunicare

Email: [email protected] | [email protected]

 

www.electromontaj.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here