Ponta si Antonescu dau asigurari ca moneda se va intari dupa votul la referendum

0
682
leu-euro-moneda-schimb

leu-euro-moneda-schimbEvolutia monedei nationale in raport cu euro se va „normaliza” de saptamana viitoare, iar leul chiar se va intari dupa ce criza politica se va incheia prin votul la referendumul pentru demiterea presedintelui si dupa ce rezultatele Guvernului vor fi certificate de misiunea Fondului Monetar International, spune premierul Ponta.

„Sunt absolut convins ca, saptamana viitoare, lucrurile vor reveni spre normal”, a spus Ponta, la postul public de televiziune.

Cotatiile monedei nationale nu s-au oprit din crestere, in lipsa unei interventii vizibile din partea bancii centrale, astfel ca la finalul sesiunii interbancare rata de schimb a atins un nou record istoric, de 4,64 lei/euro.

in jurul orei 17:00, bancile cotau euro la 4,6370 – 4,6400 lei, cu 0,96% peste nivelul de la inchiderea de vineri, de 4,5925 – 4,5950 lei/euro.

Referintele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro si dolar au urcat luni la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro si respectiv 3,7999 lei/dolar.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele trei saptamani, cu 3,4% la nivelul referintei, desi banca centrala a intervenit permanent in piata pentru a limita caderea monedei nationale. Perceptia jucatorilor a fost si continua sa fie afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, ca s-a intalnit cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu in prima zi de interimat pentru a intelege „foarte bine” raportul dintre criza politica si cursul de schimb si ce trebuie declarat pentru a influenta benefic evolutiile economice.

„Am avut de altfel in prima zi a acestui scurt mandat interimar o intalnire, printre altii, si cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, asa, ca sa fac pe presedintele. Am avut-o pur si simplu – pentru ca eram in mijlocul unei crize politice – sa inteleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul intre aceste intamplari politice din Romania si cursul valutar. si doi: ce trebuie sa evitam, chiar si la nivel de declaratii, sau ce trebuie sa declaram noi, cei care avem anumite pozitii in stat, pentru a influenta benefic toate aceste evolutii”, a spus Antonescu, la Digi 24.

intrebat daca dupa 30 iulie se vor calma lucrurile in ceea ce priveste cursul de schimb leu-euro, Antonescu a spus ca este convins ca lucrurile se vor „aseza”, insa „doar intr-una din variante”.

„Cert este ca dupa 30 iulie, in chip absolut firesc, lucrurile se aseaza. Se aseaza, trebuie sa o spun, intr-una din variante. in cealalta mai putin”, a spus Antonescu. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here