Ponta: IMM-urile au nevoie de o banca romaneasca pentru sustinerea capitalului autohton

0
1012
victor-ponta-psd

Premierul Victor Ponta a declarat ca principala problema a IMM-urilor din Romania este lipsa creditelor adaugand faptul ca nici la capitolul absorbtiei de fonduri europene lucrurile nu sunt incurajatoare.

Primul ministru care a participat la lansare Cartei Alba a IMM-urilor a declarat ca „o economie nu are cum sa se dezvolte fara creditare”. „Bancile s-au transformat in agentii de vanzare, care vin si iti iau daca nu ai achitat ratele. Problema este ca nu mai avem o banca romaneasca apropiata de firmele autohtone mici, cum ar fi CEC Bank” a mai spus Ponta in cadrul evenimentului organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Premierul Victor Ponta i-a felicitat  pe reprezentantii IMM-urilor, glumind „amar”, ca rezista si supravietuiesc in pofida „eforturilor facute fara voie” de guvernele din ultimul timp ca acestea sa nu mai existe, el subliniind astfel faptul ca politica fiscala le-a fost nefavorabila acestora.

„Ma gandeam ca ar trebui sa incep cu o gluma amara, dar sper totusi sa vedeti partea placuta din ea: va felicit ca, in ciuda eforturilor guvernelor, inca mai supravietuiti. Sunteti extrem de rezistenti si toate guvernele din ultimul timp cred ca au facut fara voie, nu cu voie, toate eforturile ca dumneavoastra sa nu mai existati. Cand vad aceste cifre, ca au rezistat companiile, unele chiar s-au dezvoltat, e un semn bun. Nu inseamna ca pornim ca inainte de ’89, adica mai merge, mai puteti rezista la niste taxe, impozite si controale”, le-a spus primul-ministru participantilor la un eveniment in cadrul caruia s-a lansat Carta alba a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM).

In acest context, seful Guvernului a precizat ca restructurarea ANAF are ca obiectiv diminuarea marii evaziuni fiscale si controlul nejustificat al societatilor care platesc taxe si impozite cu regularitate.

„Nu am inteles niciodata – si acum, uite, am ajuns prim-ministru ca sa pot eu sa schimb daca tot nu am inteles -de ce, in Romania, firma care plateste impozit este cea mai controlata si de ce firma care, vorba romanului «el e fraier si-si declara veniturile», pe aia ne ducem sa-i mai luam ceva si la aia vine si Garda Financiara, vine si Administratia Financiara si inca sapte, nu mai vorbesc de cate alte institutii. Motiv pentru care, cand am pornit la restructurarea ANAF, eu am pornit tocmai de la aceasta idee, a unui om care n-a lucrat la Finante, ca daca-i intrebi pe cei de la Finante, nu se poate schimba niciodata nimic, si care incearca sa traiasca in viata reala”, a spus Ponta.

in viziunea sa, noua Directie Antifrauda trebuie sa-si orienteze controalele catre zonele cunoscute de evaziune fiscala, respectiv la comerciantii de alcool, fructe, legume si petrol.

„Cred ca asta este rolul unei Directii Antifrauda, nu sa fugareasca fiecare mica intreprindere, ci sa vada unde pierdem miliarde de lei, de euro”, a spus premierul, el adaugand si faptul ca doreste ca societatile care s-a dovedit a fi cinstite sa fie controlate o data la trei ani, nu la trei luni sau la trei zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here