Ponta: Activitatea unei firme, suspendata doar la diferenta de 300-500 lei

0
726
coruptie, frauda, dna, justitie, phare

Activitatea unei firme va fi suspendata de ANAF doar daca diferenta de bani gasita in plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocata in aceeaşi zi daca este achitata o amenda reprezentand de 10 ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate, potrivit Mediafax.

Modificarile vor fi operate de Guvern in aceasta saptamana sau cel mai tarziu saptamana viitoare, premierul Victor Ponta aratand ca este nevoie de o serie de „reglaje” care sa previna eventuale excese ale inspectorilor ANAF.

„Nu vreau sa cadem in extrema cealalta, a unor abuzuri si lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis sa facem niste reglaje. Masura suspendarii activitatii unei companii sa poata fi luata doar daca diferentele gasite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plateste doar amenda. Atunci cand se ia masura suspendarii activitatii, aceasta sa poata fi revocata in aceeasi zi daca se plateste o amenda de 10 ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate Ai 400 lei in plus in casa ? Platesti 4.000 lei si prima data te iert. A doua oara – asta ramane sa discutam – putem sa punem de 20 ori suma respectiva si a treia oara sa nu mai existe nicio amenda si sa se suspende activitatea”, a spus Ponta.

El a sustinut ca 90% dintre informatiile prezentate public, cu firme inchise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevarate si ca isi doreste insa ca ANAF sa ramana foarte puternica si a aratat ca verificarile inspectorilor au generat, in primul trimestru al acestui an, cresterea cu 25% a numarului de societati care folosesc case de marcat.

Vineri, Ponta afirma ca inspectorii Directiei Antifrauda trebuie sa aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar in limita legii si a bunului-simt, fara excese.

Mesajul a fost transmis dupa ce, in ultimele zile, in presa au fost relatate cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacsis” sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Stefan Diaconu, a fost invitat la urmatoarea sedinta a Comisiei de Buget-Finante a Senatului pentru a explica de ce nu pune in aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro si „inchide cofetarii pentru 5 lei”.

ANAF considera ca „selectia prin omisiune” a actiunilor institutiei in vederea „conceperii materialelor de presa” nu face altceva decat sa contribuie „intr-o maniera consistenta” la informarea defectuoasa, prezentand „in mod eronat eforturile depuse de Directia Antifrauda”.

„Reiteram pe aceasta cale si faptul ca actiunile de combatere a micii evaziuni reprezinta o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã insã cu aceeasi seriozitate de catre ANAF. Linia prioritarã de actiune a DGAF este reprezentata de analiza, investigarea si instrumentarea cazurilor de frauda fiscala organizata sistematica”, se arata intr-un comunicat transmis luni de ANAF, in care sunt reluate rezultate ale activitatii Directiei Antifrauda in 2014 si in primele doua luni din acest an.

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Directia Antifrauda au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar in primele doua luni din 2015 procenajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizarilor penale inaintate organelor de ancheta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here