PIATA IMOBILIARA E IN CRESTERE USOARA

0
2298

imobiliare-iasiplus-ro_
Piaţa imobiliară din judetul Arges se află într-un moment extrem de bun. Motorul ei, creditarea, a functionat din plin in primele 6 luni ale anului. Trebuie amintit faptul că, începând din 2014, pe fondul relaxării politicii BNR, al creşterii economice, creditul imobiliar, în primul rând cel garantat prin programul „Prima Casă“, a înregistrat cele mai mari salturi în ultimii ani.
În 2017, până la data de 30 iunie, au fost acordate in Arges cu 35 % mai multe credite prin „Prima Casă” decat in aceeasi perioada a anului trecut. În acest moment, creditele acordate prin acest program (cu o pondere de peste 90% din volumul creditelor imobiliare) au stagnat, întrucât cele mai multe bănci au consumat plafoanele alocate. Cu toate aceseta argesenii, fie din Curtea de Arges sau Pitesti au devenit din ce in ce mai pretentiosi si, pentru a avea o locuinta mai mare si mai moderna, apeleaza la alte tipuri de credite bancare.
La Pitesti si Curtea de Arges preturile incep sa creasca usor

Cum a evoluat piaţa imobiliară din Arges până în acest moment? Potrivit arges-imobiliare.ro, portalul detinut de KLANAR IMOBILIARE, cea mai puternica agentie imobiliara din Arges, preţurile apartamentelor au crescut, în prima jumatate aacestui an, cu circa 3,5% la nivel de judet, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. Preţul mediu de vânzare pe metru pătrat util, la apartamente noi şi vechi, s-a situat intre un minim de 615 euro/mp si un maxim de 890 euro/mp, la finele lunii iunie 2017, conform statisticilor agentiei KLANR si al datelor de pe portalul arges-imobiliare.ro.
Dar să vedem care este pulsul pieţii imobiliare din Pitesti si Curtea de Arges, „În primele 6 luni ale anului se constată o creştere uşoară a preţurilor, cu o vremelnică stagnare după Paşti si revenire imediatade la jumatatea lunii mai . Cerere există, în special pe programul „Prima Casă” sau alte credite bancare, pentru apartamente în blocuri mai noi, în zone bune, in zona Gavana si Trivale din Pitesti si in zona Despina Doamna si Centru din Curtea de Arges, dar oferta este redusă , din pacate” – a declarat, pentru ziarul PROFIT Narcisa Uta, managerul Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie imobiliara din judetul Arges. La Curtea de Arges situatia este un pic mai delicata si a dus la o explozie a tranzactiilor imobiliare. Motivul l-am aflat tot de la Klanar Imobiliare: ” In Curtea de Arges oferta ramane constanta de ani buni incoace in timp ce cererea este in crestere accentuata iar explicatia este ca nu s-a construit nimic in ultimii ani in materie de blocuri de locuinte. In ultimi 20 ani in oras nu s-au construit decat 4 blocuri de locuinte si acelea mici. Practic avem un numar constant de oferte ce deriva din fondul vechi de apartamente, construit pana in 89 si o oferta in crestere. In prezent asistam la o explozie a tranzactiilor, asta pentru ca apar noi cupluri tinere care vor o casa noua si, ca si in anii precedenti, mai apar si clientii din Bucuresti si alte orase care ies la pensie acolo si vor o viata linistita aici”, spune Narcisa Uta de la Klanar Imobiliare care a completat ca in acest moment este nevoie mare de apartamente pentru a acoperi cererile clientilor.
Clientii sunt din ce in ce mai pretentiosi

„Cerere este cu mult peste oferte in aceasta perioada a anului, si cu greu facem fata in special celor care vor sa cumpere pentru ca pretentiile sunt mult mai mari. In acest moment avem clienti care stau in asteptare pentru ca practic nu avem ce le oferi conform cerintelor lor, in special apartamente cu doua camere. Băncile comerciale şi-au epuzat plafoanele la „Prima Casă”, iar condiţiile de acordare a creditului ipotecar încep să se relaxeze. În continuare, cele mai vândute sunt locuinţele din ceea ce numim zona bună a oraselor, cele apropiate de centru si de pricipalele institutii gen scoli, supermarketuri, farmacii sau spitale, cu o pondere de 60% în totalul vânzărilor noastre. În primele 6 luni ale acestui an am constatat o creştere a preţurilor de circa 4 % la imobilele de până în 40.000 euro şi de 3%, la cele de peste 40.000 de euro” – a precizat Narcisa Uta, managerul Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie imobiliara din judetul Arges.
Tinerele familii si argesenii care muncesc in strainatate au accelerat piata imobiliara

Potrivit acestei Klanar Imobiliare are in acest moment nu mai putin de 14 locuinte rezervate de clienti care muncesc in strainatate si vin in aceasta vara acasa. Reprezentantul firmei Klanar Imobiliare, a mai relatat : „În acest an, cele mai cautate au fost apartamentele pana in 30.000 Euro, cele prin „Prima Casă”, terenurile pentru construcţia blocurilor şi casele. Până acum trei săptămâni s-a cam vândut tot ce era pe piaţă până în 35 – 40.000 de euro si putea fi luat prin credit. Acum sunt prea putine la vanzare disponibile prin credit dar pentru clienţii existenţi agentia Klanar a gasit alte cai de creditare. În prezent, se tranzactioneaza in ritm accentuat si cu plata integrala, clientii fiind in special familiile tinere dar si cei care obtin venituri din afara tarii sau vand alte proprietati, in special terenuri sau casute in zonele rurale. Am avut şi solicitări de case mai scumpe, care s-au vândut cu banii jos. Sunt cereri pentru case de peste 100.000 de euro, dar nu prea avem ce oferi. Clienţii vor anumite condiţii: casele să fie situate în zona buna si linistita, să aibă deschidere mare la stradă asfaltata şi un teren de cel putin 300 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here