Piata de birouri: Revin tranzactiile de pre-inchiriere

0
667

Bucuresti, 1 Februarie 2012 – Un total de 170,000 mp spatii de birouri de clasa A va fi livrat in urmatorii doi ani in Bucuresti. Conform celui mai recent raport Colliers International, aproximativ 65.000 mp vor fi pre-inchiriati de catre companii.

In 2011, atat dezvoltatorii activi in piata cat si cei nou-intrati si-au recapatat optimismul in ceea ce priveste evolutia pietei de birouri si oportunitatile pe care le pot exploata. Astfel, luand in considerare prudenta de care dau dovada companiile, cladirile care se vor livra in viitorul apropiat vor fi mult mai bine definite, dezvoltatorii incercand sa adreseze, prin concept si public tinta, nevoile precise ale chiriasilor.
Cererea va fi determinata in continuare de procesele de optimizare a spatiilor. De asemenea, unele dintre contractele de inchiriere existente se vor apropia de termenul de finalizare, ceea ce va oferi chiriasilor sansa sa isi caute un nou spatiu pentru a-si desfasura activitatea. Lipsa spatiilor mari, de peste 3,000 mp, va conduce implicit la reluarea pre-inchirierilor. De aceea, cerererea se va situa probabil la o valoare similara cu cea din anul 2011, sau va creste nesemnificativ.
In 2011, stocul spatiilor din Bucuresti a atins aproximativ 1,5 milioane de mp, dintre care livrarile noi au fost de 114.000 mp. Cererea a crescut fata de 2010, din totalul de 220.000 mp tranzactionati doar 20% reprezentand reinnoiri sau renegocieri ale contractelor existente. Tendinta de consolidare a operatiunilor a fost dominanta in piata, institutiile financiare fiind un exemplu relevant in acest sens. Purtatorii cererii, alaturi de banci, au fost operatorii medicali si jucatorii din industria IT&C.
Chiriile nu au suferit modificari majore, dar chiriile efective au avut evolutii diferite in functie de zona si cladiri. Majoritatea proprietarilor au aratat flexibilitate,  oferind stimulente precum luni gratuite de chirie sau alte stimulente de ordin financiar, pentru a creste gradul de ocupare.
Echipa de inchirieri spatii de birouri a Colliers International s-a ocupat anul trecut de tranzactii totalizand peste 55.000 mp de spatii de birouri de clasa A. Cea mai mare suprafata tranzactionata a fost reprezentata de Premia QaMed, care a ales cladirea North Point pentru a opera cel mai mare spital privat din Estul Europei, pe o suprafata de 27.300 mp. O alta tranzactie importanta mediata de Colliers International a fost consolidarea operatiunilor ING intr-un nou sediu, de aproximativ 13.000 mp, in cladirea Crystal Tower. In urma unei campanii de re-pozitionare, si cladirea Swan Office & Technology Park a reusit sa atraga chiriasi ancora pe o suprafata de 3.500 mp. Astfel, calitatea cladirii si facilitatile oferite au determinat Flanco si eMag sa aleaga un parc tehnologic in Pipera.

DESPRE COMPANIE

Colliers International este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu mai mult de 15.000 specialisti care lucreaza in 480 de birouri din 61 de tari. Subsidiara a FirstService Corporation (NASDAQ: FSRV; TSX: FSV si FSV.PR.U), Colliers ofera stabilitatea unui partener financiar puternic pastrand in acelasi timp o  importanta componenta locala, oferind clientilor solutii inovatoare si de incredere. Colliers ofera o gama larga de servicii clientilor finali, dezvoltatorilor si investitorilor, de la brokeraj, property si asset management, project management, investitii si consultanta, evaluari si pana la studii de piata sau produse adresate bancilor. Compania Lipsey si revista National Real Estate Investor au plasat Colliers International pe locul doi in lume ca brand de consultanta imobiliara.  
in Romania, Colliers International este lider de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara. Mai multe detalii pe www.colliers.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here