Piata de apartamente de vanzare vazuta de agentia imobiliara Regatta

0
1095
Apartament de vanzare Regatta

Bilantul semestru I din 2014 semnaleaza primul an de crestere solida a pietei imobiliare odata cu redirectionarea cererii atat pe segmentele rezidential cat si pe cel al achizitiei, exploatarii si dezvoltarii spatiilor comerciale. Departamentul Rezidential al Regatta Imobiliare prezinta cifrele primei parti a anului. In baza statisticilor date de vanzarile de apartamente, specialistii Regatta fac previziuni legate de evolutia pietei pe termen mediu si lung.

 

Evolutia pietei de apartamente de vanzare in prima jumatate a anului vazuta de Regatta

 

Restabilirea pietei imobiliare, potrivit specialistului Regatta Sorin Lacusta, este confirmata pentru segmentul de apartamente de vanzare de o crestere cu 30% a cererii fata de anul trecut si cu intre 10 si 20% fata de perioada 2008-2013.
Atat pentru destinatia proprie de spatiu locativ, cat si pentru o exploatare ca sediu economic, vanzarile se evidentiaza in special pentru apartamentele cu 2 sau 4 camere, ca o limita pentru cea de-a doua categorie fiind suma de 150 000-200 000 Euro. Cerintele cumparatorilor vizeaza apartamentele din imobile noi, facilitatile precum garaj fiind esentiale in decizia de achizitie.
Cele mai cautate zone pentru apartamente indiferent de numarul de camere sunt Dorobanti, Primaverii, Televiziunea Romana, Aviatorilor, Beller. In aceste zone tranzactiile de vanzare fiind incheiate pentru suprafete intre 100 si 200mp pentru apartamente in blocuri noi sau vile.

 

Preturile in functie de zona si numarul de camere

 

Astfel, in conditii de reimpulsionare a cererii, preturile sunt stabilizate in jurul valorilor de 30-35 000 Euro pentru o garsoniera si 50-60 000 Euro pentru apartamentele de 2 camere. In timp ce vanzarile pentru apartamentele de 3 camere sunt incheiate pentru preturi ce depasesc 100 000 Euro, cele de 4 camere sunt disponibile contra a 150 000-200 000 Euro.

 

Unde se afla piata de vanzari apartamente fata de anul 2008

 

Criza economica aparuta in anul 2008 a generat o scadere de 40% a preturilor apartamentelor. Dincolo de reactia pietei la conditiile de incertitudine regasite intr-un context de recesiune, bilantul crizei economice arata si o abordare pragmatica a cumparatorilor, data de o scadere drastica a cererii pentru apartamentele pozitionate in blocuri vechi sau in zone de periferie.
Desi moderata, odata cu relaxarea crizei economice, cererea pentru apartamente a continuat sa scada inclusiv in 2013, an ale carui statistici mai optimiste ar fi putut anticipa o revigorare a pietei. Cu toate acestea o evolutie de 30% a cererii in doar prima jumatate a lui 2014 confirma aceste estimari, analiza detaliata a tranzactiilor, orientate in special spre imobile cu potential investitional, cum este cazul terenurilor si al proiectelor real estate, evidentiind o fundatie solida a redresarii pietei.

 

Evolutia vanzarilor de apartamente pe termen mediu si lung anticipata de specialistii Regatta

 

Specialistii echipei Regatta Imobiliare conditioneaza evolutia pietei de contextul politico-economic din regiune, cadru dificil de anticipat su controlat, a carei influenta se va reflecta intr-o atitudine prudenta a cumparatorilor din zonele tensionate ale regiunii si intr-o optica temperata asupra dezvoltarii proiectelor investitionale. Ca o consecinta, pe piata imobiliara din Romania se va putea evidentia o posibila crestere sustinuta atat de restabilirea resedintelor si a sediilor operative, cat si de eventuala relocare a unor investitii.

Atat climatul din regiune, in special evolutia din Ucraina, cat si pe plan intern stabilitatea politica si legislativa, alaturi de cadrul macroeconomic, conturat de mobilitatea preturilor si flexibilitatea conditiilor de creditare ar putea impulsiona o usoara crestere a cererii pe piata imobiliara, arata prognozele specialistilor Regatta Imobiliare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here